Voordat je de verfkwast pakt, is het de moeite waard om even de tijd te nemen om je schilderproject te plannen, kleuren en producten te kiezen en instructies te lezen.

1. Controleer de te schilderen oppervlakken

Het is de verstandig om een ouder houten huis vooraf grondig te inspecteren. Probeer te bepalen in welke kleur en met welk product het huis en de bijgebouwen in het verleden zijn geschilderd.

De vuistregel is dat een houten huis geschilderd met olieverf overschilderd kan worden met olieverf of acrylaatverf op waterbasis, maar acrylaatverf mag niet overschilderd worden met olieverf. Als het huis is afgewerkt met een semi-transparante verf, kan deze worden behandeld met hetzelfde product of met een product in een dekkende kleur.

Finnpaints.nl | nieuws | Duurzame productwikkels voor Tikkurila | Tikkurila

2. Maak het kiezen van een kleur gemakkelijker met een testkleur

De tinten van Tikkurila’s kleurkaarten voor buiten zijn geïnspireerd door de Scandinavische omgeving en resoneren met de natuur in alle seizoenen van het jaar. Schilder een testvlak op een aparte plank of een stuk hout, dat je op de muren van je huis kunt bekijken in verschillend licht en op verschillende tijdstippen van de dag of het jaar. Zo ben je zeker van de juiste kleurnuance.

Heb je een nieuw huis of wil je een oud huis een geheel nieuwe look geven, probeer dan de kleuren uit met het Tikkurila ColurUp Programma. Je kunt hier een foto uploaden van je woning en spelen met diverse kleuren uit de Tikkurila kleurenkaarten. Vind je het lastig om vanaf het beeldscherm een verfkleur te kiezen of wil je de kleur eerst op een oppervlak uitproberen dan kun je een tester bestellen van Vinha of Valtti Color in onze verfshop.

naar het Tikkurila Color Up Programma
FinnPaints | Nieuws | 5 tips voor et schilderen van een houten huis | Tikkurila

3. Kies het meest duurzame en geschikte product

Vinha

Met Tikkurila Vinha heb je een kwaliteitsproduct in handen. De halfmatte, dekkende verf laat de houtvezels mooi zichtbaar, waardoor de natuurlijke uitstraling van de houtstructuur op de geverfde oppervlakken behouden blijft. Vinha is ontwikkeld om houten gevels bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden. Het geverfde oppervlak is flexibel en past zich aan de ondergrond en seizoenen aan. Er wordt een vochtbestendige coating gecreëerd en het geschilderde oppervlak wordt zo niet beschadigd door UV-stralen en biedt een verhoogde bescherming tegen schimmelgroei.

Ultra Matt

Kies je voor Ultra Matt dan kies je voor een dekkende, matte verf met uitstekendkleurbehoud. Ook Ultra Matt beschermt het hout uitstekende tegen water en laat tegelijkertijd waterdamp door. Door het toegevoegde antischimmelmiddel wordt de verffilm tegen schimmelvoriming beschermt. it product is ontworpen voor langdurige bescherming tegen schimmel.

Semi-transparante producten

Geef je de voorkeur aan een semi-transparante verf dan hebben we de keuze uit Valtti Color, Valtti Plus Color en Valtti Plus Kesto. Valtti Color is oplosmiddelhoudend en trekt gemakkelijk in het hout. Valtti Plus Color is op waterbasis en bio-based. Deze verf trekt gemakkelijk in het hout en geeft een sterke UV- en vochtbescherming. Valtti Plus Kesto is op waterbasis en laat een filmlaag op het hout achter waardoor deze een extra duurzame bescherming biedt tegen UV-stralen en schadelijke weersinvloeden.

BESTSELLER
 39,00 290,00

Dekkende watergedragen buitenverf voor hout, semi-mat. Zowel bekend onder de naam Vinha als Valtti Opaque

 39,00 290,00

Hoogwaardige dekkende houtbeits, mat voor hout buitenshuis

 39,00 290,00

Oplosmiddelhoudende, semi-transparante houtbeits voor buitengebruik.

BESTSELLER
 39,00 290,00

Watergedragen semi-transparante houtbeits voor buitengebruik. Biobased.

 40,00 300,00

Duurzame semi-transparante beits voor houten gevels, in diverse kleuren.

4. Reinig voor het schilderen de oppervlakken en wacht tot ze droog zijn

Reinig voor het schilderen de oppervlakken met Tikkurila Finncleaner of een ander geschikt product en spoel ze grondig af. Verwijder schimmel, algen, vuil en vet van het oppervlak. Een schoon oppervlak zorgt voor een beter kleurbehoud en verlengt de tijd tussen twee schilderbeurten aanzienlijk.

Het beste weer om te schilderen is bewolkt, warm en droog weer. Het is niet raadzaam te schilderen op een stralend zonnige dag of bij mogelijke regen. Het te schilderen oppervlak moet droog zijn, een goede temperatuur om te schilderen is rond de +15-20 °C en een relatieve vochtigheid van rond de 50%.

Nieuwe of geheel geschuurde oppervlakken moeten eerst worden gegrond. Meng de verf grondig. Rechtshandigen moeten rechtsboven beginnen te schilderen en linkshandigen linksboven. De verf aanbrengen in dezelfde richting als de plank.

Finnpaints.nl | Project | Houtrenovatie | Schilderen | Wachtum | Tikkurila

4. Volg de instructies voor het schilderen van een houten gevel

Een goed behandeld houten oppervlak gaat lang mee en behoudt zijn waarde. De houten gevel moet zo snel mogelijk na plaatsing worden geverfd, omdat de verf het beste hecht aan het nieuwe onbeschadigde oppervlak en het hout beschermt tegen weersinvloeden. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing op het blik.

Houdt rekening met het volgende:

  • Is het hout kaal geworden? Behandel het hout dan eerst met een goede grondverf voor hout. Laat de verf na de eerste verfbeurt drogen en schuur deze vervolgens nog een keer op. Zo zorg je voor een optimale hechting van de volgende laag. Ga na het schuren nog een keer met een vochtige doek over het houtwerk heen.
  • Voorkom een druppelende kwast door deze een paar keer in de verf te dopen en af te strijken aan de rand van het blik. Bij een roller geldt dat je deze elke keer uitstrijkt over het verfrooster tot de verf gelijkmatig is verdeeld.
  • Zorg bij het schilderen van houtwerk buiten dat je de verf royaal aanbrengt. Gebruik hierbij lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf. Strijk de overlappende stukken ook goed uit om druipers te voorkomen. Strijk de verf altijd na in de richting van de nerf.
  • Een roller is ideaal voor het schilderen van grote oppervlakken. Verdeel het oppervlak hierbij denkbeeldig in verschillende oppervlakken die je vervolgens van links naar rechts en van boven naar onder schildert. Verf ook hier met de houtnerf mee.
  • Breng ook de houtlak in minimaal twee lagen aan. Breng de verf ook hier royaal aan en laat de verf goed opdrogen.

Zo zijn er bij het schilderen van hout in de buitenlucht dus allerlei zaken waar je rekening mee moet houden.

Op zoek naar meer tips of informatie? Kijk dan eens bij onze FAQ - veelgestelde vragen

Een greep uit ons assortiment:

BESTSELLER
 39,00 290,00

Dekkende watergedragen buitenverf voor hout, semi-mat. Zowel bekend onder de naam Vinha als Valtti Opaque

 5,00

Afplaktape Copagro Goud 25 mm x 50 m.

 25,00

Professionele set kwasten voor het onderhoudsschilderen van een houten woning.

 19,00

Universele reiniger voor het regelmatig reinigen van o.a. houten en minerale gevels.

BESTSELLER
 39,00 290,00

Watergedragen semi-transparante houtbeits voor buitengebruik. Biobased.

 13,00

Platte kwast voor vrijwel alle soorten verfproducten. 7,5 cm.

Advies nodig over de juiste houtbeschermingsproducten of een verfadvies?
Neem dan vrijblijvend contact op!

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht