Wist je dat de verkeerde verf de kwaliteit van de binnenlucht kan beïnvloeden?

De wereldwijde pandemie heeft geleid tot een nieuwe interesse in woningrenovatie en -decoratie, zoals duidelijk blijkt uit de verkoop van verf. In 2020 groeide de productie van Tikkurila met 3,4 procent en watergedragen decoratieve verf is goed voor meer dan 80 procent van de totale verkoop.  Tikkurila wil in de toekomst meer en meer duurzame producten maken, naast een milieuefficiënte productie. Dat betekent onder meer het verder verhogen van de productie van watergedragen verf.

Finnpaints.nl | Stijlcollectie | Bohemian | Nieuws | Tikkurila

Voordelen van watergedragen verf

Watergedragen verf heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele verf op oplosmiddelbasis. Bij de productie van verf op basis van oplosmiddelen komen uit de grondstoffen een aantal vluchtige organische stoffen, d.w.z. VOS-emissies, vrij in de lucht. Door de lage VOS-uitstoot van watergedragen verf zal de binnenluchtkwaliteit beter blijven en is de kans op  een allergie beduidend lager, omdat er voornamelijk water verdampt wordt. Watergedragen verf is niet alleen milieuvriendelijk, maar heeft ook een mildere geur, een betere duurzaamheid, een snellere droogtijd en een betere dekking, en ze zijn gemakkelijker schoon te maken zonder gebruik van reinigingsmiddelen. Het oppervlak van een watergedragen verf behoudt ook langer zijn glans en kleurverzadiging, zegt  Rami Kuparinen, hoofd van Tikkurila Finland Technical Support.

Finnpaints.nl | nieuws | uitdagingen bij het schilderen van muren | Tikkurila

Een aantal tips voor het binnen schilderen van muren

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat schilderen met watergedragen verf. Hieronder vind je een lijst met tips die zijn samengesteld door de verfspecialist van Tikkurila om je te helpen een geslaagde verfklus uit te voeren, vanaf de kleurkeuze tot het daadwerkelijke schilderen.

Finnpaints.nl | nieuws | uitdagingen bij het schilderen van muren | Tikkurila

1. Het juiste product en kleur kiezen

Houd rekening met de ruimte en de verwachte slijtage van de muur bij het kiezen van verf voor de toplaag. De beste glans voor woonkamers en slaapkamers voor watergedragen muurverf voor binnen is mat of zijdeglans, omdat ze een zachte kleur geven en onvolkomenheden verbergen. Een glad oppervlak is de beste keuze voor ruimtes die vaak gewassen moeten worden, zoals keukens en gangen. Een glad oppervlak geeft vaak een intensieve kleur terwijl volledig mat wat fluweelachtig overkomt. Er zijn handige tools om de kleur te selecteren, bijvoorbeeld met de Tikkurila ColorUp tool.

2. Afdekken

Verplaats de meubels naar het midden van de kamer om een vrije werkruimte te creëren.  Bedek de vloer met verfbestendig papier om te voorkomen dat natte verf vlekken op de vloer maakt. Als stopcontacten, lichtschakelaars en lijstwerk op hun plaats blijven zitten, dek ze dan zorgvuldig af met plakband van goede kwaliteit. Verwijder afplaktape direct na het schilderen om te voorkomen dat de droge verf met de tape loskomt.

3. Voorbereiden en gronden

Eerder geverfde muren moeten worden gereinigd met muurreiniger voordat je gaat schilderen. Door de muren te wassen verwijder je vuil en vet van het oppervlak en verslijt je ook het oude verfoppervlak zodat de nieuwe beter hecht. Eventuele gaten en krassen zijn eenvoudig te dichten met een vulmiddel. Laat dit goed drogen, schuur het afgedichte gedeelte en het omringende oppervlak en veeg het stof eraf. Door 1-2 lagen primer aan te brengen, bijvoorbeeld Varma, zorg je ervoor dat de toplaag aan de muur hecht en een glad resultaat oplevert. Een hoge temperatuur en een lage luchtvochtigheid in de ruimte zullen het drogen van de verf aanzienlijk versnellen. Zet, indien mogelijk, de verwarming laag terwijl je schildert.

Finnpaints.nl | nieuws | uitdagingen bij het schilderen van muren | Tikkurila

4. Uitrusting

Het ideale verfoppervlak van een muur is vaak glad en rustig, en om dat te bereiken moet je een roller kiezen met een lage nop, zoals een microvezel- of viltroller die bedoeld is voor gladde oppervlakken. Vraag indien nodig advies aan de verkoper om het beste en meest kwalitatieve gereedschap te kiezen.

Finnpaints.nl | nieuws | uitdagingen bij het schilderen van muren | Tikkurila

5. Schilderen

Gebruik eerst een verfkwast of een kleine verfroller om de hoeken en randen van de plinten te schilderen. De plaatsen waar het plafond en de muur elkaar raken of de hoeken van accentmuren zijn het gemakkelijkst af te kaderen met  schilderstape. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat de tape recht is aangebracht. Breng de tape en de verf slechts op één muur tegelijk aan om te voorkomen dat de randen uitdrogen. Begin altijd met het uitrollen van de verf vanuit de hoek en ga zo de kamer rond, eindigend bij het beginpunt. Gebruik voldoende verf en rol de roller heen en weer van de vloer naar het plafond en  weer terug, waarbij je slechts een kleine strook per keer bestrijkt. Onmiddellijk na het schilderen egaliseer je de verf door direct op en neer te rollen, en overlap je het pas geschilderde gedeelte terwijl de verf nat is. Om een naadloze, mooie afwerking te krijgen, moet je zorgvuldig twee lagen verf aanbrengen.

Succes met schilderen!

 19,00

Krachtig reinigingsmiddel voorafgaand aan het schilderen.

 69,00 189,00

Watergedragen primer voor steen/stucwerk, vermindert zuigkracht.

 6,00

3M Scotch afplaktape,met een middelsterke kleefkracht

 29,00 199,00

Oplosmiddelvrije, wasbestendige, milieuvriendelijke, matte dekkende verf.

 29,00 199,00

Goed afwasbare dekkende verf voor muren en plafonds, full-mat.

 5,00

Afplaktape Copagro Goud 25 mm x 50 m.

 29,00 199,00

Afwasbare dekkende muurverf, anti-schimmel, hoge slijtageweerstand, mat

 2,00

Afplaktape Copagro Beige 25 mm x 50 m

Advies nodig over een van onze producten of kleuren?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht