Waarom biobased verf? En wat is het verschil met duurzame en traditionele verf?
Duurzame verf is inmiddels een breed begrip. Onder duurzaam wordt verstaan dat het lang mee gaat, maar ook dat het minder belastend is voor het milieu. Bij biobased verf ligt de nadruk meer op het vervangen van fossiele grondstoffen door herwinbare grondstoffen.
Een duurzame verf bevat bijvoorbeeld water als oplosmiddel en heeft bestanddelen van plantaardig materiaal i.p.v. van fossiele grondstoffen. Traditionele verf wordt ook wel oplosmiddelhoudend genoemd, synthetisch, of op terpentine basis, minder duurzaam dus. Watergedragen verf is binnenshuis inmidddels verplicht omdat oplosmiddelhoudende verfproducten minder goed zijn voor de gezondheid van de schilder.
Vrijwel alle verfproducten bevatten fossiele grondstoffen. Fossiele grondstoffen zullen in de toekomst een keer opraken. De bewerking ervan zorgt voor veel CO2 uitstoot dus zaak om dit te verminderen. Duurzame verf bevat minder fossiele grondstoffen en is vaak minder chemisch dan traditionele verf. Biobased verf bevat een bepaald % herwinbare grondstoffen.
Bij duurzame producten wordt ook gekeken naar het gehele productieproces, dit is minder belastend, met minder CO2 uitstoot. Voor biobased producten zou je daar ook vanuit gaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In hoeverre het gehele productieproces en de CO2 footprint daarvan ook duurzaam zijn is de vraag.
Op het eerste gezicht misschien vreemd, maar biobased is niet per definitie altijd duurzaam.