De favoriete kleuren van de Finse architect Kari Leppänen zijn te vinden in de natuur. Bij dit project, zocht hij inspiratie in de kleuren van de Finse archipel.

Finnpaints.nl | nieuws | design in natuurlijke tinten | Tikkurila

De beeldschermachtergrond van architect Kari Leppänen is een vakantiefoto uit Thailand: een turquoise zee onder een blauwe hemel. Hij laat zich graag inspireren door de kleuren van de natuur, bijvoorbeeld door blauwtinten. “De kleuren van de archipel, zoals grijstinten in de rotsen of de roodachtige tint van de naaldbomen in de avondzon zijn adembenemend”.

De donkere buitenkant en het lichte interieur creëren samen een modern beeld van het huis.

De archipel heeft ook invloed gehad op de Saari-collectie van villa’s die Leppänen ontwierp voor Honka, een Finse leverancier van houten huizen en hutten. De eerste exemplaren van de collectie zijn enkele jaren geleden gebouwd op het eiland Ön, gelegen voor de kust van Kasnäs in het Nationaal Park van de Archipel in Zuidwest-Finland. Dit is de vakantieoase van Leppänen en zijn vrouw. “Gebouwen aan zee moeten niet in het oog springen als uitroeptekens, maar ze moeten ook niet volledig opgaan in de omgeving”, zegt de architect.

De gevels van de huisjes zijn gemaakt in de donkergrijze kleur grafiet, die afgeleid is van de omliggende rotsen en naaldbomen. De binnenoppervlakken zijn licht en grote ramen maken de ruimte nog groter. Het contrast tussen het donkere exterieur en het lichte interieur zorgt voor een interessante, eigentijdse uitstraling.

Kari gebruikt meestal geen felle kleuren, maar zachte tinten als cement, beige, rustig wit en grijs. “Mensen maken vaak de grap dat een architect een zeer gewaagde stap zet, door grijs te gebruiken in projecten. Grijstinten hoeven niet saai te zijn, ze zijn ook elegant.

Aan de andere kant vindt hij dat gebouwen zichtbaar kunnen en moeten zijn. “Als je bijvoorbeeld naar een traditioneel landelijk landschap kijkt, is het duidelijk dat men geen groen huis op een groen veld heeft willen bouwen. Ze hebben ervoor gekozen om zich te onderscheiden van de kleuren van de natuur.”

Finnpaints.nl | nieuws | design in natuurlijke tinten | Tikkurila
Finnpaints.nl | nieuws | design in natuurlijke tinten | Tikkurila

De gevels van de huisjes zijn geschilderd met de dekkende, watergedragen verf Vinha, in de kleur TVT 1900 van de Deco Grey kleurenkaart. Het mooie transparante  matte oppervlak van de binnenmuren is verkregen met behulp van Supi Sauna Wax, in een witte kleur. Dit is een beschermende wax voor de sauna, waardoor de nerven en knoesten van het hout zichtbaar blijven. Op de vloer werd Parketti Ässä Beits aangebracht in de kleur TVT 5062 Tuohi en afgewerkt met de watergedragen sneldrogende lak Parketti Ässä, om zo een contrast te creëren met de lichte wanden en het plafond.

Leppänen is blij dat kleur de laatste jaren populairder is geworden in allerlei gebouwen. “Finland is het grootste deel van het jaar grijs. Het gebruik van kleur draagt bij aan de geestelijke gezondheid.

Gebruikte producten:

BESTSELLER
 39,00 290,00

Dekkende watergedragen buitenverf voor hout, semi-mat. Zowel bekend onder de naam Vinha als Valtti Opaque

BESTSELLER
 40,00 96,00

Watergedragen transparante wax tegen verschraling en intrekken van vocht en vuil.

 34,00

Watergedragen, kleurbare beits voor houten vloeren binnenshuis.

 50,00 230,00

Kleurloze, watergedragen semi-matte lak voor houten vloer of trap.

De Deco Grey collectie valt op door zijn subtiele tinten. Met zijn neutrale en genuanceerde grijstinten creëer je mooie en harmonieuze Scandinavische interieurs. De Deco Grey kleurenkaart heeft 72 dekkende en 15 semi-transparante kleuren.

Advies nodig over een van de gebruikte producten?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht