.

Om het houtwerk buitenshuis in topconditie te houden is het doen van onderhoud erg belangrijk. De mate van onderhoud is afhankelijk van diverse factoren. In de eerste plaats is de mate van onderhoud afhankelijk de gebruikte verf.  Maar ook de weersomstandigheden waaraan het hout wordt blootgesteld. Denk hierbij aan vocht, kou en hitte voor UV-straling van de zon. In de afgelopen jaren hebben wij voor een groot aantal klanten het houtwerk mogen schilderen. Ook mogen wij voor een groot aantal van deze klanten het onderhoud doen voor het behoudt van hun hout. Voor het beste mogelijke eindresultaat maken wij bij het schilderen graag gebruik van drywood verf van de merken Tikkurila en Teknos. In dit artikel leggen we graag uit hoe men deze drywood verf het beste kan verwerken.

Stappenplan

Het liefste gaat men direct aan de slag met verven. Maar ook bij schilderen is een goede voorbereiding het halve werk. Voordat men aan de slag gaat met schilderen is het belangrijk om het houtwerk eerst te reinigen. Ook is het belangrijk om eerst reparaties uit te voeren wanneer er sprake is van houtrot. Het voorkomen van houtrot is niet altijd mogelijk. Met het onderhoudscontract van Finnpaints controleren wij regelmatig het houtwerk op houtrot en voeren we direct reparaties uit wanneer het nodig is.

Het houtwerk helemaal schoon en de nodige reparaties uitgevoerd? Dan is het belangrijk om het hout eerst goed te schuren voordat u de drywood verf gaat aanbrengen met een kwast of roller. Het schuren van het hout zorgt namelijk voor een goede hechting van de verf en het best mogelijke eindresultaat. Op onbehandeld hout en kale delen is het belangrijk om voor een goede hechting eerst een laag grondverf aan te brengen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de Valtii Primer gebruiken van het merk Tikkurila. Laat deze primer goed drogen en uitharden volgens het voorschrift voordat u gaat schilderen.

Moment van schilderen

Wanneer het buiten warmer wordt gaat men vaak ook aan de slag met het schilderen van het houtwerk buiten. Men kan het beste schilderen bij een temperatuur tussen de 10-20 graden. Bij koud weer kan de verf minder goed drogen en uitharden. Wanneer het buiten te warm is droogt de verf sneller. De verf is bij warmer meer lastiger te verwerken de kans op strepen neemt toe. Met name dat laatste zorgt voor een verminderd eindresultaat. Als laatste tip willen we meegeven dat het niet verstandig is om te schilderen in de volle zon. Ook in de avonduren schilderen is niet aan te raden. In de avond koelt het namelijk vaak af en neemt de kans op condens toe. Hierdoor kan de verf niet goed drogen en is de kans groot dat er blaasjes ontstaan in de aangebrachte verflaag.

Drywood verf nodig?

Binnenkort aan de slag met het schilderen van het houtwerk buiten en op zoek naar een drywood verf? Breng dan een bezoek aan onze website voor een blik op ons uitgebreide assortiment. Na het lezen van dit artikel een vraag of behoefte aan een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden. Wij helpen u graag aan het best mogelijke eindresultaat bij elke schilderklus!