Duurzaamheid is altijd het belangrijkste principe geweest van Tikkurila’s productontwikkeling. Daarom staat het baanbrekende bedrijf in de EcoVadis-classificatie voor bedrijfsduurzaamheid onder slechts 4% van de andere bedrijven in de verfindustrie.

Duurzaamheid is de belangrijkste drijfveer 

Heidi Helkamo van Tikkurila’s internationale Interior Deco Products heeft gedurende haar 25-jarige carrière een uitgebreid overzicht gekregen van de ontwikkeling van verfproducten en legt het recept voor duurzame verf uit.

Door de jaren heen zijn verfproducten geëvolueerd om meer bescherming en milieuvriendelijkheid te bieden, maar het belangrijkste principe van onderzoek en ontwikkeling blijft hetzelfde.

Duurzaamheid is vanaf het begin de belangrijkste drijfveer geweest. Alle productontwikkelingsprojecten beginnen met het stellen van een doel. Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat het product voldoet aan de veeleisende criteria die voor een bepaald keurmerk zijn gesteld of dat het product zo min mogelijk oplosmiddelen bevat. Het belangrijkste is echter dat de verf zo goed mogelijk doet wat hij moet doen. De primaire taak van verf is niet alleen beschermen, maar ook het oppervlak eronder langdurig verbeteren. Dit heeft een grote impact op de milieudoelstellingen van het product. Hoe langer de levensduur van de verf op het oppervlak, hoe duurzamer het product zal zijn. Daar letten we altijd goed op als we het eindresultaat evalueren”, zegt ze.

FinnPaints | Nieuws | Hoe wordt duurzame verf gemaakt? | Tikkurila

Ecolabels bieden het kader voor productontwikkeling

Dankzij duurzame productontwikkeling voldoen de meeste Tikkurila-producten aan de veeleisende criteria die zijn vastgesteld voor ecolabels en andere certificeringen. Deze labels omvatten bijvoorbeeld het Nordic Swan Ecolabel, het EU Ecolabel en de M1-classificatie die consumenten niet alleen informeren dat de producten duurzaam zijn – dat wil zeggen milieu- of gebruiksvriendelijk – maar uiteindelijk ook bepalen hoe de producten worden ontworpen.

De Ecolabels bepalen grotendeels het kader voor het productontwikkelingsproces. Welke grondstoffen mag de verf bevatten, wat voor soort productverpakkingen moeten er gebruikt worden en welke instructies zijn moeten aan de consument worden gegeven. Ook het internationale EcoVadis-systeem is door Tikkurila in gebruik genomen, waarmee ze bijvoorbeeld de duurzaamheid van de grondstofleveranciers kunnen monitoren.

Finnpaints.nl | Nordic Ecolabel | Tikkurila
FinnPaints | Nieuws | Hoe wordt duurzame verf gemaakt? | Tikkurila

Duurzaamheid is aanwezig in alle fasen van het proces

Volgens Helkamo is duurzaamheid in het echte leven aanwezig in alle fasen van het productontwikkelingsproces, daarom kan het enkele jaren duren voordat een product van productontwikkeling naar consumentenverkoop gaat.

Allereerst zijn er gedetailleerde documenten nodig over de grondstoffen die aantonen dat ze kunnen worden gebruikt in producten die zijn voorzien van ecolabels. Tijdens het proces worden verschillende versies van de verf gemaakt om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Daarna wordt er een testbatch voorbereid en een monster naar een onpartijdig extern laboratorium gestuurd om te worden getest. Het doel van deze testen is om te achterhalen hoeveel oplosmiddelen het product bevat of hoeveel emissie het bijvoorbeeld afgeeft aan de binnenlucht. De resultaten zijn nodig bij het aanvragen van milieukeuren zoals het EU-milieukeurmerk en andere certificaten, en er moet ten minste zes maanden worden uitgetrokken voor deze aanvraagprocedures.

FinnPaints | Nieuws | Hoe wordt duurzame verf gemaakt? | Tikkurila

Biobased verven zijn een hot topic in de branche

Het langetermijnontwikkelingswerk van Tikkurila heeft resultaten opgeleverd, aangezien ongeveer 80% van de productie van het bedrijf bestaat uit watergedragen verven. Op dit moment is de trend van productontwikkeling gericht op biobased producten waarbij een deel van de fossiele bindmiddelen wordt vervangen door biobased bindmiddelen.

Zo wordt bijvoorbeeld in plaats van ruwe olie een biobased bindmiddel gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen, zoals planten, zaden en verschillende landbouwmaterialen. Terugkijkend heeft Tikkurila grote stappen gezet in de overgang van oplosmiddelgedragen verven naar watergedragen verven. Momenteel gaan ze geleidelijk over van bindmiddelen op basis van fossiele brandstoffen naar bio-based bindmiddelen.

Een greep uit het bio-based assortiment:

BESTSELLER
 40,00 295,00

Watergedragen semi-transparante houtbeits voor buitengebruik. Biobased.

 34,00 92,00

Houtolie voor terras, tuinmeubelen, hekwerk e.d., watergedragen

 30,00

Voorgekleurde houtolie voor terras, tuinmeubelen, hekwerk e.d., bruin

Advies nodig over een van onze producten?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht