Toe aan een renovatie van je houten huis?

Eén van de drie activiteiten van Finnpaints is het uitvoeren van houtrenovatie werkzaamheden. De tweede activiteit is de levering van verven, beitsen, oliën en wax van het Finse verfmerk Tikkurila aan particulieren en Tikkurila coatings aan industrie en professionals (www.finnpro.nl). En als laatste het uitvoeren van schilderwerk aan houten log- en houtskeletbouw woningen. In de praktijk komen we helaas met enige regelmaat houten woningen tegen die zijn aangetast door houtrot. Door alle bovenstaande  activiteiten samen te voegen, heb je met Finnpaints één aanspreekpunt voor het totaalonderhoud van je houten woning in Nederland en België.

Houtrenovatie

Houtrenovatie, ook wel houtrotsanering genoemd, wordt toegepast als er houtrot aanwezig is. Hieronder kun je lezen wat houtrot precies is en wat de eventuele oorzaken van houtrot kunnen zijn, hoe je houtrot kunt voorkomen en hoe een en ander vakkundig hersteld kan worden. Daarnaast wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat je de juiste verfproducten gebruikt zodat je houten woning zo lang mogelijk in goede conditie blijft.

Want een ding is wel duidelijk geworden, met al onze ervaring in de praktijk; wanneer het aangetaste hout niet tijdig wordt hersteld, gaat het proces van houtrot door met alle gevolgen van dien.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot kan pas ontstaan als de volgende omgevingsfactoren aanwezig zijn:

  • Het vochtgehalte in het hout is hoger dan 20%. Dit is te meten met een vochtmeter.
  • Er is een gunstige temperatuur. Volgens deskundigen tussen de 4 en 18 graden Celcius.
  • Er is voldoende zuurstof aanwezig bij de bron.
  • Er is een geschikte voedingsbodem (hout) aanwezig.
Finnpaints.nl | Houtrot

Hoe voorkom je houtrot?

Tijdens de bouw van een houten woning zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden zoals bovengenoemde omgevingsfactoren. Ook kun je na de bouw een en ander zelf controleren door de woning regelmatig goed te inspecteren. Als de detaillering en periodiek onderhoud goed zijn uitgevoerd, of goed wórden uitgevoerd is er vaak niets aan de hand.

Gebruik de juiste verfproducten

Wanneer de houtrenovatiewerkzaamheden zijn afgerond dient het hout goed beschermd te worden tegen de weersinvloeden. Een van de oorzaken van problemen bij houten woningen kan het gebruik van verkeerde verfproducten zijn. Het is daarom belangrijk dat de verfproducten waterdampdoorlatend en elastisch zijn. De voordelen van Tikkurila verf:

  • Hout werkt bij warmte, kou en droogte. Door de elasticiteit van de Tikkurila producten wordt deze werking opgevangen en kan de verf meebewegen. Met andere woorden, wanneer verf te hard is zal deze scheuren en barsten waardoor de elementen vrij spel hebben op het onderliggende hout.
  • De producten zijn waterdamp doorlatend. Hierdoor kan het hout blijven ademen. Eventueel vocht kan naar buiten, maar niet naar binnen. Dit zorgt voor een langere levensduur.
  • Tikkurila producten bieden bescherming tegen UV straling. Hierdoor krijg je een langer kleurbehoud. Zonder UV filter zal hout vergrijzen en verarmen.
  • De producten van Tikkurila zorgen voor een stootvast en slijtvast resultaat.
  • Alle producten van Tikkurila zijn milieuvriendelijk en zeer gebruiksvriendelijk.

Kom je houtaantasting tegen bij je houten woning, laat het dan vakkundig herstellen. Finnpaints kan je hierbij uitstekend bijstaan, en bieden ook een onderhoudscontract aan waarbij deze werkzaamheden uit handen worden genomen.

Wil je meer informatie over een inspectie of onderhoudscontract? Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.