Hoe herken je houtrot en hoe ga je er mee om?

Technisch gezien ontstaat houtrot door een schimmel die de houtcelwand aantast. Het aangetaste hout is verweerd en vermolmd als gevolg van deze schimmels.

Houtrot kan pas ontstaan als de volgende omgevingsfactoren aanwezig zijn:

  • Het vochtgehalte in het hout is hoger dan 20%. Dit is te meten met een vochtmeter.
  • Er is een gunstige temperatuur. Volgens deskundigen tussen de 4 en 18 graden Celcius. 
  • Er is voldoende zuurstof aanwezig bij de bron.
  • Er is een geschikte voedingsbodem (hout) aanwezig.
Finnpaints.nl | Houtrot

Het ontstaan en de oorzaken

De oorzaken zijn zeer divers, maar eigenlijk ook logisch. Bouwtechnische mankementen zoals openstaande verbindingen, schroef- en spijkergaten, onbehandeld kops hout, slecht onderhoud, de kwaliteit van het hout, constructiefouten, verkeerde detaillering, loszittende (beglazings)kit, ongeschikt verfsysteem, klemmende deuren of ramen, kozijnhout niet afwaterend etc. Dit allemaal in combinatie met een geschikte voedingsbodem, namelijk hout. Bij het aanpakken van dit probleem is het erg belangrijk om niet alleen het aangetaste hout vakkundig te herstellen, maar ook de oorzaak/oorzaken van houtrot weg te nemen.

Het herstellen van deze oorzaken noemen we houtrenovatie, of met een ander woord houtrotsanering. Als er niet op tijd actie ondernomen wordt, leidt dit meestal tot hoge kosten en veel ergernis voor de huiseigenaar. Wanneer houtrot ontdekt wordt is het zaak het houtwerk vakkundig te laten herstellen.

Herkennen van houtaantasting

Houtrot is soms vrij eenvoudig te herkennen. Je kunt duidelijk onregelmatigheden zien in het verfoppervlak. Een andere belangrijke indicator is afbladderende, verkleurende of loslatende verf. Blaasvorming van de verflaag geeft ook vaak aan dat er iets mis is.
Als je twijfelt kun je voorzichtig met een priem prikken in het aangetaste hout. Het aangetaste hout is zacht, broos en soms vochtig. Het is nog beter om een en ander na te meten met een vochtmeter.

Is houtrot eigenlijk te voorkomen?

Voorkomen is vaak beter dan genezen. Dit is ook zeker het geval met houtaantasting. Tijdens de bouw zijn er een aantal aandachtspunten die in acht moeten worden genomen zoals bovengenoemde omgevingsfactoren. Ook kun je na de bouw een en ander zelf controleren door alles goed te inspecteren. Als een goede detaillering en periodiek onderhoud goed zijn uitgevoerd, of goed wórden uitgevoerd is er vaak niets aan de hand.

Heb je nog vragen over houtrot, houtrenovatie, een onderhoudscontract of over onze houtbeschermingsproducten? Neem dan vrijblijvend contact op.