Hoe gaan we te werk met het vervangen van de slechte delen van houten gevelelementen?

Kom je houtaantasting tegen bij je houten woning, laat het dan vakkundig herstellen. Finnpaints kan hierbij van dienst zijn. Want een ding is wel duidelijk; wanneer het aangetaste hout niet tijdig hersteld wordt, gaat het proces van houtrot door, met alle gevolgen van dien. 

Hoe gaat Finnpaints te werk?

Er wordt een afspraak gemaakt en tijdens de visuele inspectie op locatie signaleren wij waar er houtaantasting zit en wat de oorzaak is. Daarna wordt er besproken wat de mogelijkheden zijn voor het herstel. Wat kun je eventueel zelf doen en/of wat wil je door ons laten uitvoeren. Na deze inspectie wordt er een kostenraming opgemaakt. Deze kostenraming geeft je een idee wat de herstelkosten zijn. Omdat het in eerste instantie een visuele inspectie betreft, spreken we van een kostenraming en niet van een offerte. In de raming worden alle zaken meegenomen die visueel op te nemen zijn. Uiteraard wordt er een veiligheidsmarge ingebouwd, zodat je als opdrachtgever niet voor vervelende kosten achteraf komt te staan.
Na de goedkeuring gaat de timmerman van Finnpaints aan de slag om de ontstane schade te herstellen. Finnpaints werkt samen met een team deskundige timmermannen. Zij hebben allemaal specifieke kennis van het traditionele timmerwerk én ervaring met het herstellen van houten woningen. Zowel met logbouw en houtskeletbouw.

Houtstapelbouw

Bij houtstapelbouw (logbouw) zit de aantasting meestal bij de zogenaamde oortjes op de hoeken en dan met name de zuid- en de zuidwestgevel. Regenwater treedt, mede door de wind, via de openingen tussen de logs naar binnen. Het kan ook zijn dat de detaillering niet helemaal goed uitgevoerd is volgens tekening. Er is bijvoorbeeld geen loodslabbe aangebracht op de bovenste log, of deze is niet afgeschuind. Het regenwater zakt op een natuurlijke wijze via de verbindingen naar beneden. Een goed verfsysteem (vochtregulerend, ademend) biedt nagenoeg geen weerstand en het water kan op een natuurlijke weg het hout verlaten. Zit er bijvoorbeeld een verkeerd verfsysteem op (niet ademend, niet vochtregulerend), of is de hoeveelheid water te groot en er is sprake van ‘gunstige omstandigheden voor houtrot’ dan is de kans erg groot dat er houtaantasting plaatsvindt.

Finnpaints.nl | Project | Houtrenovatie | Sint Anthonis | Tikkurila
Finnpaints.nl | Project | Schilderwerk | Loon op Zand | Tikkurila

Houtskeletbouw

De aantastingen bij houtskeletbouw zitten meestal alleen in de buitenste schil en zijn hierdoor iets eenvoudiger te herstellen. Dit komt omdat deze bouw meestal ventilerend wordt opgebouwd. Met andere woorden; achter de buitenste schil zit een luchtlaag. Het hout wordt nat, maar door deze luchtlaag kan het redelijk snel drogen. Zijn de details echter niet goed uitgevoerd, of zit er bijvoorbeeld een verkeerd verfsysteem op, dan kan het hout niet voldoende drogen, met houtrot als gevolg. Uiteraard is het hier ook weer belangrijk om de oorzaak op te sporen. Voor montage van de nieuwe delen hout, dienen deze eerst rondom voorzien te worden van een goede grondlaag. Na montage dient alles nog een keer geschilderd te worden volgens de voorschriften.

Soorten reparaties

Is het hout een beetje aangetast dan zal een kleine reparatie voldoende zijn. De slechte verflagen en het aangetaste zachte hout van de logs zal worden verwijderd. Ook wordt er +/- 1 cm van het goede hout verwijderd. Dit doen we omdat de schimmel ook in het goede hout kan zitten. Daarna wordt er, op het goede hout, houtrotstopper gesmeerd. Dan wordt de reparatie met epoxyhars uitgevoerd. Tenslotte kan het herstelde werk worden geschuurd en weer worden geschilderd volgens de voorschriften.

Is de schade groter dan +/- 10 cm3 (bijvoorbeeld 3x3x3 cm, of 2x5x2 cm) dan spreken we al van deelvervanging. Dan worden de aangetaste delen geheel of gedeeltelijk verwijderd. De aanpak is hetzelfde als hierboven omschreven, alleen wordt het aangetaste hout nu helemaal of gedeeltelijk vervangen door nieuw hout. Tussen het bestaande hout en het nieuwe hout zit wel een opening. Deze wordt opgevuld met epoxyhars. Zo wordt het nieuwe hout goed gefixeerd met de bestaande constructie. De afwerking is weer identiek aan bovenstaande.

Wil je meer informatie over een inspectie of onderhoudscontract? Neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.