Welke kwast of roller moet ik gebruiken?
Elke schilder weet het: met het juiste gereedschap behaal je een vakkundig eindresultaat. Maar welk gereedschap moet je nu voor welke schildersklus gebruiken?
Kies altijd voor een goede kwaliteit van je kwast. Het verschil tussen een goedkope kwast en een iets duurdere kwast is dat er vaker haartjes loslaten bij de goedkopere versie. Je kunt dit verminderen door de kwast voor gebruik een paar keer over schuurpapier te halen zodat de losse haren verwijderd worden.
Waar moet een kwast van gemaakt zijn?
Een kwast met dierenharen is geschikt voor alkydverf. Een kwast met synthetische haren is voornamelijk geschikt voor acrylverf ofwel watergedragen verf en is niet aan te raden voor alkydverf. De synthetische haren hebben een betere opname en afgifte. Een kwast met dierenhaar is wat vetter en zal water afstoten in plaats van opnemen.
Welke kwasten zijn er en waar gebruik je ze voor?
- Ronde kwast: geschikt voor kleine en smalle oppervlakken zoals kozijnen en deuren
- Platte kwast: handig voor grote oppervlakken en beitsen, geven een glad resultaat
- Blokkwast: dit is een grote, brede kwast die meestal gebruikt wordt voor het verven van muren, vooral met een ruwe structuur.
- Gebogen kwast (radiatorkwast): dit is kwast met een lange steel en een knik aan het einde. Hiermee kun je gemakkelijk achter je verwarming verven of in lastige hoekjes komen.
- Penseel: te gebruiken voor kleine hoekjes of als je erg precies te werk wil gaan.


Welke rollers zijn er en waar gebruik je ze voor?
- Lakroller: geschikt voor gladde oppervlaken die geverfd moeten worden zoals bijvoorbeeld een deur. Zowel geschikt voor alkydverf en acrylverf en voor hoogglans en zijdeglans.
- Vachtroller: deze roller wordt voornamelijk gebruikt voor het aanbrengen van muurverf op een vlakke muur of plafond.
- Schuimroller: de juiste keuze voor het verven met alkydverf. De schuimroller wordt vooral gebruikt voor de eerste basis lagen, daarna kun je de afwerklaag aanbrengen met een lakroller omdat deze een mooiere strakkere afwerking heeft.
- Structuurroller: wordt gebruikt om structuur op de muur aan te brengen. Gebruik eerst een normale roller om de muurverf aan te brengen en gebruik daarna de structuurroller om zo de gewenste structuur aan te brengen.
Bestel je kwasten en rollers eenvoudig online
Bij Finnpaints vind je een uitgebreid assortiment aan kwasten, rollers en overige hulpmiddelen voor je schildersklus. Bestel deze producten eenvoudig online in onze verfshop.