Inventariseren van de werkzaamheden

Half juni 2013 werd Finnpaints benaderd door de eigenaren van dit prachtige houten Finnhouse in Oegstgeest. Tijdens de opname kwam naar voren dat er op redelijk wat plaatsen houtaantasting zat. Dit werd voornamelijk veroorzaakt doordat er zogenaamde spuwers zaten bij de goten. Het water werd niet goed afgevoerd en kwam bij de oortjes van de logs terecht. Daarnaast waren en nog wat aandachtspunten voor wat betreft de grenenhouten buitenkozijnen op de begane grond en verdieping. Ook de schijnlogs boven waren hier en daar, op de weerskanten, aangetast. Voornaamste reden was dat er geen regelmatig onderhoud gepleegd werd aan de woning.

Nieuwe kleuren

De bewoners van dit, onder architectuur gebouwde, houten huis wilden gelijk van de gelegenheid gebruik maken om de woning een meer eigentijdse kleurstelling te geven. De logwanden, overstekken etc. werden frisser wit, de kozijnen met lijstenwerk antraciet evenals de beide robuuste houten voordeuren.

In september gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Eerst werd de Finnhouse woning grondig schoongemaakt met water en Finncleaner van Tikkurila. Daarna gingen de timmermannen aan de slag met het houtherstel. Tijdens deze fase blijkt echter dat er helaas meer aantasting in het hout zit dan we in het begin hadden kunnen weten en meten. Bijna al de dorpels van de tuindeuren waren aangetast. Kortom best veel herstelwerk aan dit huis. Daarom is het zo belangrijk dat de houten woningen goed worden onderhouden. Regelmatig (laten) schoonmaken met Finncleaner bijvoorbeeld kan al (enorm) schelen in de eventueel latere onderhoudskosten.

Nadat de reparatiewerkzaamheden waren gedaan werd het tijd voor het schilderwerk.
Dit Finnhouse krijgt een frissere kleur met de nieuwe kleuren. Voor het gebroken wit werd gekozen voor Vinha (Valtti Opaque) TVT 2656 en voor het antraciet Vinha RAL 7016.

Finnpaints.nl | Kleur TVT 2656 | Dekkend | Tikkurila
Finnpaints.nl | Kleur RAL 7016 Anthracite Grey | Dekkend | Tikkurila

Omdat er toch wat reparatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd is in overleg met de bewoners een garantieplan opgesteld voor de door Finnpaints uitgevoerde houtherstel en schilderwerkzaamheden. In het voorjaar van 2014 komen de schilders nog een dag of wat terug om de opleverpuntjes netjes af te werken. Dan zullen we ook met de eigenaren het onderhoudstraject vastleggen middels een servicecontract.

Voor Finnpaints was dit een erg uitdagend en mooi project om dit uit te voeren!

Hulp nodig bij houtrenovatie, schilderen of onderhoud!
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.


terug naar overzicht

terug naar overzicht