Traject Oudewater

Half juli 2017 werden we benaderd om eens te komen praten over de mogelijkheden betreffende de herstel- en schilderwerkzaamheden aan een Finnlogs woning. De woning was recent gekocht en er was (gelukkig) een bouwkundige keuring uitgevoerd met rapportage. De nieuwe eigenaren hadden dus al een beeld van de te verwachten onderhoudskosten. Kort daarna een afspraak gemaakt in het pittoreske Oudewater. Wat een leuk stadje!

De logwoning, opgebouwd uit massieve logs, was altijd redelijk goed onderhouden. Echter, doordat de woning 3 jaar te koop had gestaan kwamen er in het keuringsrapport en tijdens de inspectie wat aandachtspunten naar voren die normaal gesproken niet gebruikelijk zijn. De nieuwe eigenaren hadden ook de wens om enkele buitenkozijnen te laten vervangen. Voor wat betreft de kleuren waren we er redelijk snel uit. De hoofdkleur wit mocht wat frisser, en het ietwat flauwe geel werd vervangen door een rustige kleur blauw.

Uitgangspunten

De nieuwe bewoners hadden de wens dat alles geregeld werd. Het hele timmer- en schilderwerk mocht ze geen hoofdbrekens kosten. Daarnaast was de opleverdatum hard, in verband met een groot tuinfeest wat gegeven werd in juni. De uitdaging voor Finnpaints was de kwestie van houtrot goed aan te pakken. Dus niet alleen de ontstane problemen oplossen maar ook zo herstellen dat er geen houtrot meer kan ontstaan.

Hoe berekenen we de kosten van werkzaamheden bij houtrot?

Bij het offreren van houtrot herstelwerkzaamheden is het altijd lastig exact te bepalen wat de totale kosten zijn. We meten de aantastingen, de diepte en het aantal plekken en doen dan een goede inschatting van de te verwachte kosten. Dit gebeurt bij Finnpaints altijd op basis van nacalculatie. En komen we iets onverwachts tegen dan wordt de reparatie pas uitgevoerd na overleg met de bewoners.

Uitvoering werkzaamheden, producten en nieuwe kleuren

Juni 2018 zijn we gestart met de herstelwerkzaamheden. Dit omvatte nogal wat werk;

  • De oortjes van een aantal logs waren aangetast. Deze werden geheel of gedeeltelijk verwijderd en vervangen door nieuwe grenen oortjes.
  • De constructie van het erkerkozijn aan de linkerzijde van de woning werd aangepast.
  • Diverse glaslatten van kozijnen werden vervangen en sommige boeidelen werden vervangen.
  • Op verzoek van de bewoners werden enkele nieuwe kozijnen geplaatst.

De timmermannen zijn met zijn tweeën ruim een week bezig geweest om een en ander te herstellen. Na de gewenste opleverdatum werden er nog wat nieuwe kozijnen gemonteerd. Een week later zijn we begonnen met schilderen. Deze Finnlogs woning werd eerst grondig gereinigd met hoge druk en water. Wel voorzichtig, want het zijn grenen logs. Als je werkt met water en hoge druk, dan moet dit altijd onder een hoek van +/- 45 graden en de waterstraal niet voluit op het hout zetten. Anders gaat de houtstructuur kapot en beschadig je wellicht de verflaag.

Nadat de eerste reiniging gedaan was, aan de slag met Mouldremoval, water en borstels. De logs, boeidelen en overstekken goed insmeren met dit product en een half uurtje laten intrekken. Daarna weer royaal afspoelen met water. Kozijnen, ramen en deuren werden geschuurd. En dan, eindelijk aan de slag met de hoogwaardige Tikkurila verfproducten! De hoofdkleur is TVT 2686 gebroken wit en de contrasterende kleur is TVT 596 X blauw. Voor de houten wanden etc. werd Vinha gebruikt, voor de kozijnen etc. Unica Akva.

Oplevering

Omdat de opdrachtgevers de wens hadden nog wat nieuwe kozijnen te plaatsen hebben we deze, in overleg, na de zomervakantie gemonteerd. Eind september dit mooie project opgeleverd! Voorlopig gaan de bewoners het onderhoud in eigen beheer doen. Dit is goed uit te voeren met de tips & trics die ze van ons ontvangen hebben.

Fotogalerij

Specificaties

  • Type woning: Finnlogs woning
  • Reinigingsproduct: Mould Removal
  • Product afwerking: Vinha
  • Product kozijnen: Unica Akva
  • Kleur: TVT 2686 en TVT 596X
Finnpaints.nl | Kleur TVT 2686 Tuulikki | Dekkend | Tikkurila

TVT 2686

Vinha voor de buitenkant van de woning

Finnpaints.nl | Kleur TVT 596X | Dekkend | Tikkurila

TVT 596X

Unica Akva voor de ramen en kozijnen

BESTSELLER
 39,00 290,00

Dekkende watergedragen buitenverf voor hout, semi-mat. Zowel bekend onder de naam Vinha als Valtti Opaque

 39,00 109,00

Watergedragen dekkende houtverf voor deur en kozijn buiten en binnen, zijdeglans.

Hulp nodig bij houtrenovatie, schilderen of onderhoud!
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Bekijk ook:


naar het overzicht

Fotogalerij Bekijk ook: naar het overzicht