Traject Zeewolde

Het eerste contact tussen de opdrachtgever en Finnpaints dateert uit 2015. Deze traditionele Finse logwoning in Zeewolde is opgebouwd uit gelamineerde grenen logs van 134 mm. Helaas was de bouwer niet goed voorgelicht en is er bij aanvang een verkeerd verfysteem toegepast, namelijk een niet vochtregulerende verf. Deze verf sluit af en hierdoor wordt het vochtgehalte in de logs te hoog. Op sommige locaties werden waardes gemeten van meer dan 28% vocht. Een constant te hoog vochtgehalte kan leiden tot houtaantasting. Omdat dit project, tijdens de bouw, door de aannemer is geschilderd, kan de opdrachtgever gelukkig terugvallen op zijn garantie. In overleg is besloten dat de aannemer het gedane schilderwerk mag herstellen. Sommige delen zijn weer opnieuw geschuurd en daarna zijn er wat nieuwe verflagen aangebracht.

Oktober 2017 werd Finnpaints wederom benaderd door de bewoners. Of we toch eens onze expertise wilden inzetten want ze hebben niet zo’n goed gevoel bij de gedane herstelwerkzaamheden.

Afspraak op locatie en offerte

Half december wederom een afspraak gemaakt op locatie. Wat bleek? Het opnieuw schilderen is niet goed uitgepakt want de aannemer heeft (hetzelfde) verkeerde verfsysteem toegepast. Hierdoor zijn er, op diverse locaties, weer hoge vochtpercentages gemeten. Ook blijkt tijdens de opname dat diverse details tijdens de bouw niet goed zijn uitgevoerd. Met name de gootconstructie (EPDM folie met zinken kraaldeel) is niet goed uitgevoerd, met alle gevolgen van dien.

Er zijn dus een aantal zaken die moeten gebeuren;

  • De goten moeten worden aangepast.
  • Het timmerwerk van de boeiboorden en overstekken moet opnieuw worden gedaan.
  • Al het buitenschilderwerk moet opnieuw worden uitgevoerd.

In overleg met de opdrachtgever hebben we besloten dat Finnpaints zich zal focussen op het schilderwerk en dat er lokaal wordt gezocht naar een timmer- en loodgietersbedrijf.

Opdracht en uitvoering

Mei 2018 de opdracht ontvangen voor dit mooie project. De Finnpaints schilders zijn gestart in juli 2019 omdat eerst de herstelwerkzaamheden moesten worden uitgevoerd. Er was met de opdrachtgever afgesproken dat de oude verflaag er grotendeels afgehaald zou worden. Dit is een behoorlijke klus. Met een nieuwe schaafmachine welke je heel fijn kunt instellen is de onderste 2.40 meter van de logwoning helemaal kaal gemaakt. De hoekjes waar de machine niet bij kon, werden geschuurd met een schuurmachine. Ook werden de logs nog extra met een schuurmachine geschuurd om wat aanzetten etc. netjes weg te werken. Ramen, deuren en kozijnen werden ook machinaal geschuurd en daarna de nieuwe boeiboorden geplamuurd.

Na het schuren werd al het kale hout voorzien van 1 laag Valtti Primer van Tikkurila en daarna geschilderd met 2 lagen Vinha in de kleuren RAL 7011 (grijs) en RAL 9003 (wit).Het product wat we gebruikt hebben voor de ramen, deuren en kozijnen is Unica Akva.

Werk gereed en wat nu?

Een geheel nieuw verfsysteem erop zetten is natuurlijk best wel een project. Het hout was op sommige locaties redelijk vochtig, dus dat vocht moet er ook uit. We hebben met de opdrachtgever afgesproken dat we dit huis de komende jaren zullen blijven monitoren, door middel van een onderhoudscontract. We kijken dan hoe de kwaliteit van de verf en het schilderwerk zich houdt.

Fotogalerij Zeewolde

Specificaties

  • Type woning: Logwoning
  • Product reiniging: Mould Removal
  • Product voorbehandeling: Valtti Primer
  • Product afwerking: Vinha
  • Product kozijnen: Unica Akva
  • Kleur: RAL 7011 (grijs) en RAL 9003 (wit)
Finnpaints.nl | Kleur RAL 7011 Iron Grey | Dekkend | Tikkurila

RAL 7011

Vinha voor de buitenkant van de woning

Finnpaints.nl | Kleur RAL 9003 Signal White | Dekkend | Tikkurila

RAL 9003

Unica Akva voor de kozijnen, ramen en deuren.

BESTSELLER
 38,00 275,00

Transparante oplosmiddelhoudende primer voor buiten.

BESTSELLER
 40,00 295,00

Dekkende watergedragen buitenverf voor hout, semi-mat. Zowel bekend onder de naam Vinha als Valtti Opaque

 42,00 115,00

Watergedragen dekkende houtverf voor deur en kozijn buiten en binnen, zijdeglans.

Hulp nodig bij houtrenovatie, schilderen of onderhoud!
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Bekijk ook:


naar het overzicht

Fotogalerij Zeewolde Bekijk ook: naar het overzicht