Kenmerken douglas hout

Douglas hout is afkomstig van de douglasspar en daarnaast een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Douglas hout is vooral herkenbaar aan de roodbruine kleur evenals het gelige spinthout. Het hout is erg mooi om te zien en heeft ook een fijne tot matig grove nerf.

Het hout is in grote afmetingen beschikbaar en wordt ook wel verwerkt tot multiplex. Vanwege de gunstige eigenschappen is dit hout voor bijna alle doeleinden te gebruiken zoals overkappingen en veranda’s. Door de grote veerkracht wordt het ook vaak gebruikt voor gym- of speeltoestellen. Zolang het hout niet geschilderd is, moet het uit de zon en uit de buurt van kachels gehouden worden want er komen gemakkelijk haarscheurtjes in.

De levensduur van onbehandelde douglas planken is bovendien wel 10 tot 15 jaar.  Als je het hout onbehandeld laat, verkleurt het langzaam en redelijk egaal naar blauwgrijs. Zoals bij alle houtsoorten geldt dat bij toepassing buitenshuis het hout verduurzaamd of geschilderd hoort te worden.

Hout van oude douglasbomen uit de Verenigde Staten staat in Nederland bekend als Oregon pine, deze kunnen wel 100 meter worden.

Bekijk onze indrukwekkende projecten
Finnpaints.nl | Douglas | Tikkurila

Wat zijn dan de voordelen van douglas hout?

 • rechte nerf
 • mooie, warme kleur
 • vrij sterk
 • relatief goedkoop
 • het kernhout bevat veel hars wat hard wordt waardoor schimmels minder kans krijgen
 • hoge buigsterkte dus gemakkelijk te verwerken
 • in grote afmetingen verkrijgbaar

Wat zijn dan de nadelen van douglas hout?

 • relatief veel noesten
 • beschadigd echter snel
 • geeft vlekken bij in combinatie met metaal vanwege het looizuur dat in Douglas hout zit
 • veel hars
 • het hout werkt waardoor er scheurvorming kan optreden

Toepassingen

Douglas hout kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan:  schuttingen, overkappingen, kapschuren, dakconstructies, gevelbekleding en nog veel meer.  Tegenwoordig wordt Douglas vanwege zijn eigenschappen steeds vaker in de tuin gebruikt. Voorbeelden zijn: veranda’s, pergola’s, vlonders, meubels en schuttingen. Binnen zie je de verwerking van douglashout ook wel terug in vloeren, plafonds en wandbekleding.

Finnpaints.nl | Douglas | Tikkurila
Finnpaints.nl | Douglas | Tikkurila

Hoe kun je douglas hout behandelen?

Wil je het hout behandelen, bijvoorbeeld om het vergrijzen tegen te gaan? Of wil je daarentegen het vergrijzingsproces versnellen? Met het juiste product is het mogelijk om de originele kleur en daarnaast de goede staat van het hout te behouden. Ook kun je een grijze beits gebruiken om het vergrijzen te versnellen.

Bekijk producten

Ons advies:

Maak het hout goed schoon, vuil en vetvrij met een reinigingsmiddelen spoel daarna goed na zodat er geen vuil- en zeepresten op het hout achterblijven. Schuur het douglas hout op, zodat de olie, beits of verf beter zal hechten. Gebruik hiervoor schuurpapier met een middel tot fijne korrel (P120 t/m P240) voor geschaafd hout en een (schuur)borstel bij fijnbezaagd en geborsteld hout.

Voor het reinigen, voorbehandelen en schilderen van het Douglas hout kun je kiezen voor een volledig systeem met Tikkurila producten evenals een volledig systeem met Teknos producten.
St. Marc kan daarentegen bij beide systemen gebruikt worden.

 19,00

Krachtig reinigingsmiddel voorafgaand aan het schilderen.

 19,00

Reinigingsmiddel voor hout en minerale buitenoppervlakken

 7,50

Vloeibare verfreiniger en ontvetter voor verschillende ondergronden.

Semi-transparant

Watergedragen Tikkurila systeem voor een semi-transparante afwerking:

Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Valtti Primer. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten. Bescherm daarnaast planten tegen spatten. Breng de afwerklaag zo snel mogelijk aan, maar niet eerder dan 24 uur na de primerlaag.

Afwerking: Breng Valtti Plus Color gelijkmatig en in zijn geheel aan over de gehele lengte van een log of een paar planken zodat je geen overlapping krijgt. Behandel ook de kopse kanten royaal. Behandel dan nieuwe oppervlakken tweemaal, met dunne lagen op geschaafde en log oppervlakken. Gebruik echter altijd een gekleurd product voor de behandeling van een nieuw oppervlak.

BESTSELLER
 36,00 270,00

Transparante oplosmiddelhoudende primer voor buiten.

BESTSELLER
 39,00 290,00

Watergedragen semi-transparante houtbeits voor buitengebruik. Biobased.

Oplosmiddelhoudend Tikkurila systeem voor een semi-transparante afwerking:

Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Valtti Primer. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten. Bescherm daarnaast planten tegen spatten. Breng de afwerklaag zo snel mogelijk aan, maar niet eerder dan 24 uur na de primerlaag.

Afwerking: Breng Valtti Color gelijkmatig en in zijn geheel aan over de gehele lengte van een log of een paar planken zodat je geen overlapping krijgt. Behandel ook de kopse kanten royaal. Behandel dan nieuwe oppervlakken tweemaal, met dunne lagen op geschaafde en log oppervlakken. Gebruik echter altijd een gekleurd product voor de behandeling van een nieuw oppervlak.

BESTSELLER
 36,00 270,00

Transparante oplosmiddelhoudende primer voor buiten.

 39,00 290,00

Oplosmiddelhoudende, semi-transparante houtbeits voor buitengebruik.

Watergedragen Teknos systeem voor een semi-transparante afwerking:

Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Woodex Aqua Base Plus. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten. Bescherm daarnaast planten tegen spatten. Breng de afwerklaag zo snel mogelijk aan, maar niet eerder dan 24 uur na de primerlaag.

Afwerking: Breng Woodex Aqua Classic gelijkmatig en in zijn geheel aan over de gehele lengte van een log of een paar planken zodat je geen overlapping krijgt. Behandel ook de kopse kanten royaal. Behandel dan nieuwe oppervlakken tweemaal, met dunne lagen op geschaafde en log oppervlakken. Gebruik echter altijd een gekleurd product voor de behandeling van een nieuw oppervlak.

 42,00

Watergedragen transparante hout conservering/impregnering

 39,00

Semi-transparante watergedragen houtbeits voor buiten.

Dekkend

Watergedragen Tikkurila systeem voor een dekkende afwerking:

Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Tikkurila Valtti Primer. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten. Behandel metalen onderdelen die gevoelig zijn voor roest, zoals spijkerkoppen, met Tikkurila Rostex Super Akva primer. Voor het doorbloeden van de noesten kun je Tikkurila Öljypohja gebruiken. Breng de afwerklaag zo snel mogelijk aan, maar niet eerder dan 24 uur na de primerlaag.

BESTSELLER
 36,00 270,00

Transparante oplosmiddelhoudende primer voor buiten.

BESTSELLER
 39,00 290,00

Dekkende watergedragen buitenverf voor hout, semi-mat. Zowel bekend onder de naam Vinha als Valtti Opaque

Afwerking: Gebruik hiervoor Vinha of Ultra Matt (afhankelijk van de gewenste glansgraad). Voor gebruik de verf goed doorroeren en indien nodig verdunnen volgens de instructies. Schilder dan twee lagen op nieuwe oppervlakken en een of twee lagen bij herschilderen. Dit is afhankelijk van het kleurverschil van de ondergrond evenals de conditie van het te behandelen oppervlak. Bij het behandelen van geïmpregneerd hout met lichte kleuren eveneens twee of drie lagen aanbrengen. Reserveer vervolgens genoeg product en werk een oppervlak in een keer af, om zo kleurverschillen te vermijden en een gelijkmatig resultaat te verkrijgen. Behandel ook de kopse kanten van het hout royaal.

Watergedragen Drywood/Teknos systeem voor een dekkende afwerking:

Voorbehandeling: Eerst voorzie je blank hout in de vroegst mogelijke constructiefase en alle kale delen op eerder geverfd hout van Drywood Easyprimer. Bovendien moet er een grondlaag aangebracht worden op al het buitenhout dat niet voorbehandeld of geïmpregneerd is met een goedgekeurd conserveermiddel. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten.

Afwerking: Drywood VVH Master goed doorroeren en indien nodig verdunnen volgens de instructies. Schilder dan twee lagen op nieuwe oppervlakken en een of twee lagen bij herschilderen. Dit is afhankelijk van het kleurverschil van de ondergrond evenals de conditie van het te behandelen oppervlak. Bij het behandelen van geïmpregneerd hout met lichte kleuren eveneens twee of drie lagen aanbrengen. Reserveer vervolgens genoeg product en werk een oppervlak in een keer af, om zo kleurverschillen te vermijden en een gelijkmatig resultaat te verkrijgen. Behandel ook de kopse kanten van het hout royaal.

 42,00 100,00

Zijdematte, watergedragen grondverf voor buiten.

 45,00 110,00

Glanzende, watergedragen houtverf voor buiten.

Watergedragen Teknos systeem voor een dekkende afwerking:

Voorbehandeling: Breng eerst een laag blank houtconserveringsmiddel Woodex Aqua Base Plus aan. Laat dit vervolgens één dag drogen. Behandel daarna de houten oppervlakken voor met Nordica Primer en laat de oppervlakken, afhankelijk van het weer, 1 – 3 dagen drogen. Breng de verf ook royaal aan op de kopse kanten.

Afwerking: Nordica Classic goed doorroeren en indien nodig verdunnen volgens de instructies. Schilder dan twee lagen op nieuwe oppervlakken en een of twee lagen bij herschilderen. Dit is afhankelijk van het kleurverschil van de ondergrond evenals de conditie van het te behandelen oppervlak. Reserveer vervolgens genoeg product en werk een oppervlak in een keer af, om zo kleurverschillen te vermijden en een gelijkmatig resultaat te verkrijgen. Behandel ook de kopse kanten van het hout royaal.

Naast Nordica Classic kun je ook voor een andere glansgraad kiezen, o.a. Nordica Eko, Nordica Matt en Nordica Matt Black

 42,00 110,00

Watergedragen, volledig matte hechtprimer op alkydbasis voor houten ondergronden buitenshuis.

 57,00 155,00

Dekkende watergedragen buitenverf voor hout, semi-mat.

Semi-transparant:
Controleer de conditie van het behandelde oppervlak en voer een onderhoudsbehandeling uit, wanneer het oppervlak van de beits begint te slijten. Verwijder dan los materiaal en vergrijsd hout met een schraper en/of staalborstel. Reinig het oppervlak met een geschikt reinigingsmiddel. Voorzie dan kale oppervlakken van een primer. Indien er een blanke eventueel glanzende film op het houtoppervlak achterblijft, deze verwijderen of in ieder geval voorzichtig schuren. De onderhoudsinterval wordt o.a. beïnvloed door de locatie van het oppervlak, de richting waarin het wordt geplaatst evenals de weersomstandigheden. Controleer de conditie van het logoppervlak en de functionaliteit van de logstructuur voordat je begint met schilderen. behandel alles minimaal 1 keer en kale stukken 2 keer.

Dekkend:
Reinig eerst het houten oppervlak en maak dit vrij van vuil, schimmels en los materiaal. Verwijder zoveel oude verf als er met een schraper verwijderd kan worden en borstel het oppervlak schoon. Reinig dan het oppervlak met een geschikt reinigingsmiddel. Voorzie kale oppervlakken vervolgens van een primer. Behandel daarna 1-2 keer met het dekkend product, afhankelijk van de staat van het oude oppervlak en het kleurverschil. Zorg voor de juiste condities van het oppervlak en omgeving voordat je met de behandeling begint.

Wij adviseren om altijd een kleurpigment toe te voegen vanwege de UV-bescherming. Semi-transparante kleuren van Tikkurila die het Douglas Hout het beste benaderen zijn bijvoorbeeld:

Finnpaints.nl | Kleur | TVT 5051 | transparant | Tikkurila
5051
Finnpaints.nl | Kleur | TVT 5052 | transparant | Tikkurila
5052

Wil je het hout juist laten vergrijzen denk bijvoorbeeld aan een voorgekleurde grijze beits. Zo voorkom je bovendien dat het hout ongelijkmatig gaat vergrijzen en vlekkerig wordt. Bijvoorbeeld:

Finnpaints.nl | Kleur | TVT 5147 | transparant | Tikkurila
5147
Finnpaints.nl | Kleur | TVT 5142 | transparant | Tikkurila
5142
Finnpaints.nl | Kleur | TVT 5087 | transparant | Tikkurila
5087

Douglas hout kan op verschillende manieren bewerkt worden. Voor elke toepassing gelden andere wensen en eisen.

 • Geschaafd douglas hout: Dit hout wordt 4-zijdig machinaal geschaafd en dan glad gemaakt. Daardoor is het hout goed te bewerken en splintert het niet. Je krijgt zo bovendien een recht en maatvast stuk hout.
 • Fijnbezaagd douglas hout (ruw hout): Dit is gezaagd hout met een mooi robuust uiterlijk en een ruw oppervlak vandaar dat er afwijkingen in de diktes van de planken/balken kunnen voorkomen. Het oppervlakte is licht ruw en daarnaast is de kans op splinters aanwezig.
 • Geborsteld douglas hout: Hierbij wordt het hout letterlijk ‘geborsteld’. Dit gebeurt met een metalen of staalborstel waardoor het zachte hout tussen de houtnerven losgemaakt wordt. Wat daarna overblijft is een vrij ruwe plank waarvan je de houtnerven nog heel duidelijk ziet. Geborsteld hout heeft daardoor een stoer, robuust uiterlijk.

Thermisch gemodificeerd douglas hout:

Geschaafd, fijnbezaagd of geborsteld hout wordt dan tot wel 200 graden met stoom verwarmd in zuurstofarme ruimtes. Om te beginnen komen hier geen chemische middelen aan te pas waardoor het een milieuvriendelijk proces is. Door deze behandeling verandert de celstructuur van het hout waardoor de levensduur wordt verlengd. 

Advies nodig? Neem contact op

Wil je meer weten over onze producten of hoe je deze toe kunt passen? Of wil je bijvoorbeeld graag advies over het behandelen van een andere houtsoort? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.