Hoe maak je de juiste kleurkeuze voor je interieur?

Het kiezen van een kleur voor de muren van je woning kan soms ontmoedigend zijn. Hier volgen een aantal tips, hoe je tot de juiste keuze kunt komen.

Finnpaints.nl | Kleuren Mengen | Atlantis | Nieuws | Tikkurila

De allereerste stap van elk interieurproject is er over fantaseren. Het is leuk en inspirerend om de ruimte van je dromen in beeld te brengen. Wanneer het tijd is om de kleur van de muur te selecteren, lijkt de taak vaak overweldigend. Hier volgen vijf eenvoudige stappen, hoe je een mooie kleur selecteert om eender welke stijl te accentueren uit de grote verscheidenheid aan kleuren in een kleurenpalet.

1. Maak een moodboard

Maak een moodboard voordat je naar kleurenstalen kijkt. Gebruik Pinterest of tijdschriften om foto’s te verzamelen van kamers en stijlen die je leuk vind. Kijk dan eens naar het moodboard. Wat voor sfeer ontstaat er in het interieur? Welke kleur en stijl worden het meest gepresenteerd op de foto’s?
Een moodboard helpt je om te zien wat je echt leuk vindt en welke stijl je wilt creëren in de kamer. Op de foto’s kun je zien welke kleuren je het meest bevallen.

Finnpaints.nl | Kleurenkeuze | Moodboard | Nieuws | Tikkurila

2. Selecteer de kleur.

Selecteer een kleur op basis van het moodboard. Focus je gewoon op de basiskleur, denk nog niet na over de nuance of hoe donker of licht de kleur is.

3. Bekijk het kleurenpalet.

Wanneer je een kleur hebt geselecteerd, kijk dan naar het kleurenpalet of de kleurstalen en concentreer je alleen op de kleur die je hebt geselecteerd. Let op de tinten; houd je van lichter of donkerder, koud of warm. Bekijk de kleurstalen in verschillende belichtingen. Kleuren zullen er anders uitzien onder verschillende verlichting en dat is volkomen normaal. Concentreer je op het gevoel dat je hierbij krijgt en vertrouw op je intuïtie.

4. Selecteer de juiste tint.

Als je nog maar een paar keuzes over hebt, selecteer je de gewenste nuance. Een eenvoudige regel om te volgen is om een rustige en iets lichtere tint te kiezen dan je zou willen. Wanneer de kleur op een grote muur is aangebracht, voelt de kleur sterker aan dan op een kleine kleurstaal.

5. Test de kleur uit.

Als je absoluut zeker wilt zijn van je kleurkeuze, of als je niet kunt kiezen tussen twee kleuren, doe dan een proefschildering. Schilder een klein gebied met de verf en bekijk ze onder verschillende belichting.  Kies de tint die je het beste bevalt. Vergeet niet dat er geen verkeerde keuzes zijn, alleen verschillende stijlen en smaken!

Tip!
Je hebt altijd twee lagen verf nodig om een mooi resultaat te krijgen. Voor de eerste basis kun je alle testblikken met elkaar mengen. Op die manier profiteer je van de overtollige verf en houd je geen ongebruikte verf meer over. Werk dan af met de gekozen kleur.

Finnpaints.nl | Kleuren Mengen | Lilac | Nieuws | Tikkurila

Een handige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid verf is: een liter verf is genoeg voor 7 vierkante meter muur. Je kunt de benodigde hoeveelheid berekenen door de hoogte en breedte van de wand te vermenigvuldigen en het resultaat te delen door zeven.

Succes met je interieurproject!

Wil je toch graag advies over een kleurstelling voor je interieur?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht