Aards bruin, modern zwart of licht en fris – dit zijn slechts enkele mogelijkheden bij het kiezen van de beste kleur voor je houten terras. De volgende checklist kan je beslissing gemakkelijker maken, vooral als je nog twijfelt.

Finnpaints.nl | Nieuws | Tikkurila voor een blijvend effect | Tikkurila

1. Wat is de huidige kleur?

Het startpunt voor het vinden van de juiste kleur is het nagaan van de huidige kleur van het oppervlak. Valtti Plus Wood Oil en Valtti Plus Terrace Oil zijn semi-transparante producten. daarom zal de oorspronkelijke kleur van het hout van invloed zijn op het eindresultaat. Neutrale en lichte kleuren kunnen op zich gemakkelijker in een andere kleur worden veranderd dan wanneer je van donker naar licht wil gaan.

Testen is de enige manier om zeker te weten hoe het resultaat eruit zal zien. Probeer de houtolie op een onopvallende plaats op het oppervlak voordat je een definitieve beslissing neemt.

2. Accentueren of laten versmelten?

Wil je van het terras het middelpunt van je tuin maken of zie je deze liever opgaan in het totaalbeeld? Een vuistregel is dat alles wat licht, helder en levendig is, zal opvallen, terwijl donkere en gedempte tinten beter opgaan in de omgeving. Als je twijfelt, zijn donkere en gedempte tinten meestal de veiligste keuze.

3. Hoe ziet het huis eruit?

Voor velen is het belangrijk dat het terras past bij de buitenkant van het huis, ook qua kleur. Als je op zoek bent naar een harmonieus kleurenpaar voor het huis en het terras, is het veilig om een koele en heldere tint naast een andere koele tint te kiezen of juist warme, zachte kleuren met elkaar te combineren. Ook het huis speelt een belangrijke rol in het beslissingsproces: een traditioneel houten huis dat in rood is geschilderd, ziet er misschien gezellig uit met een warm bruin terras, maar een moderne villa zou kunnen opbloeien naast een zwart of grijs terras.

Een goede tip is om 15 tot 20 meter van het huis af te lopen en je het resultaat vanuit dat perspectief voor te stellen. Vaak kijken we naar het huis en terras vanaf een korte afstand, maar waarschijnlijk ziet het er van een afstand heel anders uit.

Finnpaints.nl | Nieuws | Semi-transparante kleurencombinaties | Tikkurila

4. Kijk naar de omgeving

Scan de omringende natuur of omgeving wanneer je op zoek bent naar frisse ideeën. Kijk naar gras, kiezels, mos, planten of tegels? Haal inspiratie uit de kleuren die je het mooist vindt.

5. Wat staat er nog meer op het terras?

Als je al een terrastafel en stoelen hebt die je mooi vindt, waarom kies je dan niet een terraskleur die daarbij past? Het is ook goed om na te denken over wat er nog meer op het terras komt te staan: plantenbakken, vloerkleden, kussens, een barbecue…. De hoeveelheid decoratie beïnvloedt hoeveel van het terras zichtbaar is en dus hoe de gekozen kleur op zal vallen.

Finnpaints.nl | Nieuws | Hoe kies je de juiste kleur voor je terras? | Tikkurila

Tot slot

Er zijn geen regels voor het combineren van kleuren of grenzen aan het aantal kleuren dat je samen kunt gebruiken – dus doe wat je zelf wil. Voeg accentkleuren toe in deuren en kozijnen, schuttingen, bloembakken of trappen. Maak het bohemien of schaars en eenvoudig. Het gaat erom dat je een sfeer creëert die je zelf prettig vindt.

Advies nodig over een van onze producten of kleuren?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht