Houtcoatings voor het behoud van hout!

Houtcoatings voor het behoud van uw hout!

Door het houtwerk te voorzien van een laag verf of beits beschermen we deze tegen invloeden van het weer. Verf en beits worden ook wel houtcoatings genoemd. Naast het beschermen ziet een nieuwe laag verf of beits er natuurlijk ook mooier uit. Dat ziet er beter uit dan kijken naar een verweerd houtwerk. Voor het behoud van je hout is het doen van onderhoud heel belangrijk. Te lang wachten met het doen van onderhoud kan leiden tot onherstelbare schade. Maar hoe vaak is het doen van onderhoud nu eigenlijk nodig? En hoe lang biedt een nieuwe laag verf bescherming aan het houtwerk? Het antwoord op deze vragen en meer lees je in dit artikel!

Soorten houtcoatings

Voor optimale bescherming van het houtwerk adviseren wij het aanbrengen van houtcoatings. Hierbij heeft kun je kiezen voor transparante- en dekkende houtcoatings. Bij het schilderen van schuttingen, vlonders en tuinmeubelen kiest men over het algemeen voor een transparante beits. Bij het schilderen van een houten schuur of houten delen van een huis kiest men vaker voor dekkende houtcoatings. Deze dekkende houtcoatings zijn overigens mengbaar in een groot aantal kleuren.

In bijna alle situaties bij het schilderen van hout buiten is ons advies om te kiezen voor een beits of verf die ademt. Waarom? Omdat het hout na het aanbrengen van een lakverf niet meer kan werken en ademen. En dat is nodig om houtrot zo goed als mogelijk te voorkomen in de toekomst. Binnenshuis aan de slag met een kwast? Dan kan men wel kiezen voor een lakverf. In onze verfshop kun je terecht voor een groot aantal soorten kwaliteitsverf.

Hoe vaak is het doen van onderhoud nodig?

Over het algemeen is het doen van onderhoud voor het behoud van je hout om de vijf jaar nodig. Maar deze periode is wel afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke factor is in hoeverre het hout wordt blootgesteld aan invloeden van het weer. Houtwerk in de volle zon of regen is eerder toe aan onderhoud dan wanneer dat minder het geval is. Het blijft natuurlijk een algemene tijdsindicatie. De ene keer gaat het hout na behandeling langer mee dan de andere keer. Het feit is wel dat houtrot geen vijf jaar wacht en daarom het belangrijk dat je periodiek het houtwerk controleert op beschadigingen. Constateer je dat het doen van klein onderhoud nodig is? Wacht dan niet te lang om erger te voorkomen en er grotere herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Heb je na het lezen van dit artikel een vraag? Of wil je het onderhoud en verven uitbesteden aan de specialisten van Finnpaints? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies over de mogelijkheden.

 

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer weten over
de mogelijkheden voor jouw project?

Nog vragen?