Houtrot reparatie uitvoeren

Ben je op dit moment eigenaar van een huis met houten kozijnen en deuren? Of misschien wel eigenaar van een volledig houten huis? Dan is de kans groot dat ook jij weleens te maken hebt gehad met houtrot. Heel vervelend natuurlijk. Maar een houtrot reparatie uitvoeren hoeft niet moeilijk te zijn.

Bij houtrot is het echter heel belangrijk om het houtwerk snel te herstellen. Dit om te voorkomen dat het hout verder rot en herstellen geen zin meer heeft. Heb je momenteel te maken met houtrot en ben je op zoek naar tips om zelf aan de slag te gaan? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is houtrot eigenlijk?

Houtrot ontstaat vaak door een combinatie van vocht en schimmels. Je komt het vaak tegen op plekken waar het hout niet goed kan drogen of ventileren. Bij houtrot is het belangrijk om snel een reparatie uit te voeren. Wanneer je te lang wacht tasten de schimmels het houtwerk dusdanig aan tot er niets meer van over is. En dat is natuurlijk wat je wilt voorkomen. Zelf een houtrot reparatie uitvoeren? Dan gaan onderstaande tips zeker helpen!

Houtrot reparatie uitvoeren doe je zo!

Bij het herstellen van houtrot is het belangrijk dat je het aangetaste deel helemaal verwijderd. Haal al het aangetaste hout dus in zijn geheel weg. Om er zeker van te zijn dat er geen schimmels achterblijven verwijder je ook een gedeelte van het gezonde houtwerk. Blijven er schimmels achter na het uitvoeren van een reparatie? Dan zal de houtrot van binnenuit verder gaan. Bij grote stukken houtrot is het aan te raden om deze houten delen te vervangen. Bij kleine delen houtrot volstaat een houtrotvuller na het verwijderen van de houtrot. Laat het vulmiddel na aanbrengen goed drogen en vul na het drogen eventuele oneffenheden op.

Klaar met het herstellen van houtrot? Schuur de houten delen dan goed op en breng als eerste laag een grondverflaag aan. Laat deze goed drogen en schuur de grondverflaag licht op voordat je de eerste laag verf gaat aanbrengen. En herhaal het licht opschuren van het houtwerk bij het aanbrengen van een eventuele tweede laag.

Houtrot reparatie laten uitvoeren?

Op zoek naar een specialist om houtrot te herstellen? Ook dan kun je bij ons terecht. Maar bij houtrot is ons motto altijd dat je het beter kunt voorkomen dan genezen. De hoofdoorzaak van houtrot is in bijna alle gevallen achterstallig onderhoud. Om die reden bieden wij al onze klanten de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten.  Wij controleren al het houtwerk periodiek op houtrot en herstellen dit waar nodig.

 

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer weten over
de mogelijkheden voor jouw project?

Nog vragen?