Ontdek de Scandinavische stijl

Waarom is Scandinavische stijl, ondanks zijn extreme eenvoud, zo aantrekkelijk? Als je de Scandinavische interieurs van dichtbij bekijkt, vind je vanzelf het antwoord. We hebben het natuurlijk over de noordelijke natuur!

De witte muren weerspiegelen de besneeuwde landschappen die Finland, Zweden en Noorwegen meer dan zes maanden per jaar omringen. En wat is een winter zonder ijs! Dit is ook in overvloed aanwezig in Scandinavische interieurs – in de vorm van glas, melkglas en helder metaal, waardoor de zonnestralen gebroken worden.

Invloeden uit de natuur

Invloeden uit de natuur

Ook de traditionele Scandinavische decoraties zijn ontleend aan de natuur: denk aan herten, sneeuwvlokken, kerstbomen…. zonder hen is een Scandinavische interieur onmogelijk.

Dit geldt ook voor het gebruik van hout in de afwerking en de meubels. Het hout – vaak zelfs onbehandeld – geeft een gevoel van warmte en gezelligheid. Zo vergeet je even de kou die in Scandinavië een groot deel van het jaar de boventoon voert.

Waarom wit?

Waarom wit?

Waarom geven Scandinaviërs eigenlijk de voorkeur aan witte en gedempte lichte tinten bij het inrichten van hun huizen? Dit wordt gedaan om het effect van zonlicht in het interieur te verhogen.

Van oudsher wordt wit hier niet geschuwd. In de hoofden van de Scandinaviërs wordt dergelijke verf niet geassocieerd met ziekenhuizen of kantoren zoals bij ons.

Wat is dan de reden dat wij zo’n vooroordeel hebben ten opzichte van wit in het interieur? Worden wittinten alleen door waaghalzen gebruikt. Wat is het? Waarom denken wij dat deze kleur steriel en koud is terwijl buurlanden met nagenoeg hetzelfde klimaat er een trend van maken?

Gebruik accessoires

Gebruik accessoires

Het lijkt erop dat het vooral om de details gaat! Als je naar de Scandinavische interieurs kijkt, lijken ze nooit steriel. Wit fungeert hier als een universele achtergrond.

Daarbovenop planten de Scandinaviërs contrasterende kleuren. Decoratieve kussens, posters, bekleding, panelen, schilderijen, gordijnen – dankzij dit alles krijgt de ruimte een verbluffende charme.

Een geweldige manier om kleurinspiratie op te doen bij de Scandinaviërs is door te kijken naar de rijke, pakkende patronen en tekeningen van een van de bekendste Finse designmerken Marimekko.

Laat je inspireren! Witte interieurs zijn fascinerend.