Wanneer is het tijd om je houten gevel te schilderen?

Buitenschilderwerk is een kosteneffectieve en tijdbesparende manier om de buitenkant van de woning er aantrekkelijk uit te laten zien. Dit kan in bepaalde omstandigheden zelfs een positief effect hebben op de waarde van je huis. Maar wanneer is het tijd om de houten gevel te schilderen? Op welke signalen moet je letten?

Onderhoud in de vorm van schilderen is een belangrijke taak die je niet mag verwaarlozen. De buitenkant is namelijk het eerste wat mensen van je huis zien. Hout is een natuurlijk materiaal dat kwetsbaar is voor weersinvloeden, vocht en UV-stralen, en dit kan na verloop van tijd leiden tot aantasting en verval.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je houten gevel goed beschermd is. Schilderen is een van de meest effectieve manieren om dat te doen. Vergeet ook niet dat het wassen van de buitenmuur voordat je gaat schilderen kan helpen om eventueel aanwezig vuil te verwijderen.

 

Vraag je je af wanneer je huis een schilderbeurt nodig heeft dan zijn hier vijf van de meest voorkomende signalen dat het misschien tijd is.

3. De glans van de verf is vervaagd

3. De glans van de verf is vervaagd

Een van de belangrijkste indicatoren dat het tijd is om je houten gevel te schilderen, is wanneer de glans van de verf vervaagt. Als de verf zijn glans verliest, is dat een teken dat de beschermlaag verzwakt is, waardoor het oppervlak van het hout blootgesteld wordt aan vervuiling.

Als de glans van je verf is vervaagd, wordt het oppervlak van het hout eronder ontvankelijker voor verontreiniging zoals oppervlakteschimmel. Dus als de glans en de kleur vervagen of veranderen, is dat een teken dat je het oppervlak moet schilderen, vooral als je houten gevel donkere tinten bevat en je op een plek woont waar veel zon schijnt.

4. Je hebt gewoon het gevoel dat je de kleur wilt veranderen

4. Je hebt gewoon het gevoel dat je de kleur wilt veranderen

Een van de meest voorkomende tekenen dat het tijd is om je houten gevel te schilderen, is gewoon het verlangen naar een andere kleur. Misschien ben je het zat om de buitenkant van je huis er hetzelfde uit te laten zien en wil je het een nieuwe frisse uitstraling geven. Het schilderen van je houten gevel is een uitstekende manier om dit te doen en het kan de uitstraling van je huis volledig veranderen.

Kleurtrends en -stijlen veranderen na verloop van tijd en soms kan het veranderen van kleur leiden tot een aanzienlijke verbetering van de algehele uitstraling van je huis. Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om wat onderzoek te doen en de juiste kleur te kiezen. Verven van hoge kwaliteit, zoals die van Tikkurila, zijn ontworpen om de elementen te weerstaan en zorgen voor duurzame resultaten.

Heb je twee linkerhanden of geen zin of tijd om het onderhoud zelf voor je rekening te nemen vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Finnpaints.