Schildertips binnen
Is het houtwerk in huis toe aan een onderhoudsbeurt? Of wil je gewoon wat kleur in huis? Ga dan aan de slag met onze tips voor het binnen schilderen van houtwerk en ga voor een optimaal resultaat! Als verfspecialist hebben wij verschillende handige tips voor je op een rij gezet om meer uit het schilderwerk te halen. De benodigde producten bestel je eenvoudig via onze verfshop.
Schildertips voordat het schilderwerk begint
- Zorg er voor dat je de juiste soort houtverf kiest. De Tikkurila verfsoorten hebben allemaal hun eigen kenmerken. Ga je bijvoorbeeld voor een mat of glanzend effect? Een beits of een lak? En welke kleur past het beste bij het interieur? Laat je hier vooraf goed over adviseren zodat je het juiste houtbeschermingsproduct kiest.
- Zorg dat de ondergrond goed ontvet is en haal eventuele loszittende verfbladders weg.
- Schuur het houtwerk op voordat je gaat schilderen voor een mooi glad eindresultaat. Verwijder stof voordat je start met schilderen.
- Voorkomen dat er verf op de muren of ramen komt? Plak het omliggende gebied dan af met schilderstape. Scheelt een hoop schoonmaakwerk achteraf.
- Schilder zoveel mogelijk bij daglicht. Bij kunstlicht zie je al snel plekken over het hoofd.


Tips voor schilderen van hout in huis
- Breng de verf royaal aan en strijk deze met lange halen uit, van links naar rechts of van boven naar beneden. Zorg altijd dat de laatste streek met de houtnerf mee loopt.
- Kies bij een groot oppervlak voor een roller, zo bestrijk je met één haal direct een groter oppervlak. Zorg dat je de roller elke keer ‘uitrolt’ over een verfrooster zodat de verf goed verdeeld is. Tip: Verdeel het oppervlak dat je gaat schilderen in vier denkbeeldige vlakken en werk deze stapsgewijs af waarbij je van boven naar beneden en van links naar rechts werkt.
- Breng bij het verven van hout altijd twee lagen aan zodat het houtwerk optimaal gedekt is. Laat na het aanbrengen van de eerste laag het schilderwerk opdrogen en schuur deze eventueel lichtjes op (met schuurpapier korrel 120 of 150) voor je de tweede laag aanbrengt.
- Gebruik een blokwitter voor grote vlakken en gladde ondergronden en kies bij schilderwerk van een grove ondergrond voor een vachtroller met lange haren.
- Moeilijke hoekjes? Gebruik een kleine ronde kwast.