Bij het kiezen van een huiskleur ga je voor vele jaren een verbintenis aan. Maak gebruik van deze tips voor het kiezen van een mooie kleur voor je huis.

1. Kies een tint die past bij de omgeving van het huis

Ontwerp je huis als onderdeel van de omgeving. Staat het gebouw in een dicht stedelijk gebied, op het platteland, in een veld, midden in een bos of aan een meer?

Observeer je omgeving, haal ideeën uit de natuur en kant-en-klare kleurencombinaties. Kleuren zien er van dichtbij en veraf anders uit. Donkere oppervlakken gaan van een afstand beter op in de omgeving, terwijl lichte oppervlakken duidelijker naar voren komen. Op open en lichte plaatsen kunnen gebouwen er lichter uit zien, terwijl aan de rand van een donker bos een donkere kleur er meestal beter uitziet

Het tijdstip van de dag, het weer en de verandering van de omgeving volgens de seizoenen beïnvloeden de perceptie van kleur. Het bruin van de herfst, de sneeuw van de winter, het groen van de lente en de rijke tinten van de zomer creëren allemaal een ander decor voor de kleur die je kiest.

Finnpaints.nl | Impressies | Buiten | Tikkurila

2. Kies een meer ingetogen en donkerdere huiskleur dan je vooraf dacht

Kleuren zien er vaak lichter en helderder uit op een groot oppervlak omringd door de sterke kleuren van de natuur dan op een kleine kleurstaal van de kleurenkaart op een witte achtergrond. Kies een meer gedempte en donkerdere kleur uit de kleurenkaart dan je dacht – zo zit je meestal dichter bij het gewenste resultaat.

Finnpaints.nl | Nieuws | Trends in dekkende kleuren voor buiten | Tikkurila

3. Transparante of dekkende kleur?

Als je een oud huis dat dekkend is geschilderd opnieuw schildert, moet je deze keer ook dekkend kiezen. Dit is ook het geval bij een nieuw huis als de gevel in de fabriek is gegrond. Maar als je een schone houten gevel hebt, kan een semi-transparante afwerking met een natuurlijke uitstraling een goede optie zijn. Probeer verschillende tinten op je gevel om de perfecte kleur te vinden – de kleur wordt altijd beïnvloed door de kleur van het hout eronder.

Finnpaints.nl | nieuws | De trends van 2021 voor buitendecoratie | Tikkurila

4. De accentkleur kiezen

Soms is meer dan één kleur precies wat je huis nodig heeft. Een accentkleur op de juiste plek, zoals de kozijnen of een balkon, maakt de gevel uniek en brengt symmetrie en ritme in de uitstraling. Bij het kiezen van een accentkleur is het goed om te overwegen of je het huis wilt laten opgaan in de omgeving of dat je het liever wilt laten opvallen. Donkere kleuren hebben de neiging om op te gaan in de omgeving, terwijl lichte kleuren meer opvallen

Als je op zoek bent naar contrast, combineer dan complementaire kleuren of donkere tinten met lichte tinten. Als je daarentegen op zoek bent naar evenwicht en harmonie, koppel dan bijpassende, verwante kleuren. Denk er ook altijd aan om de kleuren samen in de juiste omgeving te testen. Gebruik testpanelen en kijk hoe ze er op verschillende tijdstippen van de dag uitzien.

5. Bekijk de kleur onder de juiste voorwaarden

Bekijk de kleurstalen bij natuurlijk licht buiten en verticaal. Buiten ziet de kleurstelling er vaak lichter en blauwer uit dan binnen. Tegen de witte achtergrond van de kleurenkaart ziet de kleur die voor buiten is bedoeld er aanzienlijk donkerder uit dan in zijn echte omgeving.

Ook de tijd van het jaar en de dag hebben invloed op de perceptie van kleur, dus in de schemering van de avond en het felle licht van de ochtend ziet de gevel er heel anders uit.

6. Schilder een proefvlak

Zorg er voor dat je de juiste kleur kiest door een vierkant proefvlak te schilderen. De kleurkeuze kan makkelijker gemaakt worden door een proefstuk te schilderen op een aparte plaat of houten blok en de kleur te bekijken in de juiste verlichting en omgeving. Houd er bij het gebruik van semi-transparante producten rekening mee dat de kleur ook wordt beïnvloed door de kleur en kwaliteit van het onderliggende houtmateriaal. Je kunt bij ons een tester bestellen van 250 ml in een dekkende of semi-transparante afwerking.

Wat heb je nodig?

 7,50

Tester dekkend product om een kleur uit te proberen. De tester wordt geleverd in het product Vinha.

 7,50

Tester semi-transparant product om een kleur uit te proberen. De tester wordt geleverd in het product Valtti Color of Valtti Plus Color.

 7,50

Tester white wash product, hoe meer shots hoe witter het resultaat. De tester wordt geleverd in het product Paneeli Assa 10 of 20.

 13,00

Platte kwast voor vrijwel alle soorten verfproducten. 7,5 cm.

 7,00

Platte kwast voor vrijwel alle soorten verfproducten. 3,7 cm.

Meer weten over het schilderen van je houten huis?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht