Waar moet je op letten bij het schilderen van een binnenmuur?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je gaat schilderen. Hier vind je een lijst met handige tips, speciaal samengesteld door de verfspecialist van Tikkurila, vanaf de kleurkeuze tot het echte schilderwerk.

Finnpaints.nl | nieuws | uitdagingen bij het schilderen van muren | Tikkurila

1. Het juiste product en kleur kiezen

Houd rekening met de ruimte en de verwachte slijtage van de muur bij het kiezen van verf voor de toplaag. Gaat het om een vochtige ruimte? Moet de verf vuilbestendig zijn en dus goed schoon te maken? Of vind je de uitstraling belangrijk en kies je bijvoorbeeld voor een volledig matte muur? Kijk bij de kenmerken van ons assortiment binnenverf welke verf geschikt is voor jouw project. Het mooie is dat alle dekkende verfproducten in dezelfde kleuren gemaakt kunnen worden. Dus heb je voor de ene ruimte een schimmelwerende verf nodig en kies je voor een andere ruimte voor een fluweelachtige verf. Beide ruimtes kunnen dus in dezelfde tint geschilderd worden.

Finnpaints.nl | nieuws | Schildertips

Er zijn handige tools om de kleur te selecteren, bijvoorbeeld met de Tikkurila ColorUp tool. Daarnaast hebben wij kleurenkaarten ter beschikking en van de meeste Feel the Color kleuren hebben we grotere stalen (12 x 7,5 cm).

2. Afdekken en afplakken

Je wilt natuurlijk niet dat er verf op je mooie spullen komt. Dus voor je begint met schilderen gaan we ruimte maken. Verplaats alle meubels naar het midden van de kamer om een vrije werkruimte te creëren. Lukt het niet om ze te verplaatsen, bedek ze dan.

De vloer kun je bekleden met verfbestendig papier om te voorkomen dat natte verf vlekken op de vloer maakt. Als stopcontacten, lichtschakelaars en lijstwerk op hun plaats blijven zitten, plak deze dan zorgvuldig af met afplaktape van goede kwaliteit. Verwijder de afplaktape direct na het schilderen om te voorkomen dat de droge verf met de tape loskomt.

Finnpaints.nl | nieuws | Schildertips | Tikkurila

3. Voorbereiden en gronden

Eerder geverfde muren moeten goed gereinigd worden voordat je gaat schilderen, bijvoorbeeld met St. Marc. Door de muren te reinigen verwijder je vuil en vet van het oppervlak en wordt het oude verfoppervlak wat ruwer zodat de nieuwe verflaag beter hecht. Eventuele gaten en beschadigingen zijn eenvoudig te dichten met een vulmiddel. Laat dit goed drogen, schuur het afgedichte gedeelte en het omringende oppervlak weer glad en veeg het stof eraf.

Finnpaints.nl | nieuws | uitdagingen bij het schilderen van muren | Tikkurila

Door 1-2 lagen primer aan te brengen, bijvoorbeeld Varma, zorg je ervoor dat de toplaag goed aan de muur hecht en een glad resultaat oplevert. Bij nieuwbouw of net gestucte muren is Varma sowieso aan te raden omdat dit product de zuigkracht vermindert.

Houd rekening met de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte want ook dit is van invloed op het schilderen. Je vindt meer informatie op de verpakking. Zet, indien mogelijk, de verwarming wat lager terwijl je schildert zodat de verf niet aan je kwast of roller opdroogt.

4. Materiaal

Het ideale verfoppervlak van een muur is vaak glad en rustig, en om dat te bereiken moet je een roller kiezen met een lage nop, zoals een microvezel- of viltroller die bedoeld is voor gladde oppervlakken. Let er bij de kwast op dat deze geschikt is voor de verf die je gebruikt, sommige zijn alleen geschikt voor oplosmiddelhoudende verf. Je vindt kwasten en rollers in onze non-paint sectie in de verfshop. Vraag indien nodig advies om het beste en meest kwalitatieve gereedschap te kiezen.

Finnpaints.nl | nieuws | uitdagingen bij het schilderen van muren | Tikkurila

5. Schilderen

Voorbereiding is het halve werk maar nu kunnen we dan eindelijk gaan schilderen! Gebruik eerst een verfkwast of een kleine verfroller om de hoeken en randen van de plinten te schilderen. De plaatsen waar het plafond en de muur elkaar raken of de hoeken van accentmuren zijn het gemakkelijkst af te kaderen met behulp van schilderstape. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat de tape recht is aangebracht. Breng de tape en de verf slechts op één muur tegelijk aan om te voorkomen dat de randen uitdrogen.

Begin altijd met het uitrollen van de verf vanuit de hoek en ga zo de kamer rond, eindigend bij het beginpunt. Gebruik voldoende verf en rol de roller heen en weer van de vloer naar het plafond en weer terug, waarbij je slechts een kleine strook per keer bestrijkt. Onmiddellijk na het schilderen egaliseer je de verf door direct op en neer te rollen, en overlap je het pas geschilderde gedeelte terwijl de verf nat is. Om een naadloze, mooie afwerking te krijgen, moet je zorgvuldig twee lagen verf aanbrengen.

Nu kun je zelf aan de slag. Succes met schilderen!

 19,00

Krachtig reinigingsmiddel voorafgaand aan het schilderen.

 69,00 189,00

Watergedragen primer voor steen/stucwerk, vermindert zuigkracht.

 6,00

3M Scotch afplaktape,met een middelsterke kleefkracht

 29,00 199,00

Oplosmiddelvrije, wasbestendige, milieuvriendelijke, matte dekkende verf.

 29,00 199,00

Goed afwasbare dekkende verf voor muren en plafonds, full-mat.

 5,00

Afplaktape Copagro Goud 25 mm x 50 m.

 29,00 199,00

Afwasbare dekkende muurverf, anti-schimmel, hoge slijtageweerstand, mat

 2,00

Afplaktape Copagro Beige 25 mm x 50 m

Advies nodig over een van onze producten of kleuren?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht