Is het weer tijd om het houtwerk buiten van een (grondige) onderhoudsbeurt te voorzien? Ga dan aan de slag met deze tips voor een goede voorbereiding.

Onderhoud is essentieel voor gezond en mooi uitziend houtwerk. Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste houtbeschermingsproducten kiest en goed voorbereid aan de slag gaat.

Wanneer houtwerk buiten schilderen?

Over het algemeen kun je het hele jaar door aan de slag met het schilderen van houtwerk dat buiten staat. Zolang het oppervlak maar droog en schoon is tijdens het schilderwerk. Houd rekening met het volgende:

  • De buiten temperatuur moet liefst boven de 5 graden liggen, schilder niet in de regen
  • Schilder niet in de volle zon, hiermee vergroot je de kans op blaarvorming
  • Ga ook niet schilderen tijdens harde wind. Hierdoor is de kans op opwaaiend stof en vuil te groot.

Reinig het houtwerk

Hout dat buiten staat heeft extra te lijden onder vervuiling en verwering door weersinvloeden. Begin daarom eerst met het reinigen van het houtwerk met een speciaal reinigingsproduct voor hout, bijvoorbeeld Maalipesu. Hiermee verwijder je vuil, vet, olie en stof. Verwijder daarna de losse delen. Zo creëer je een mooi schone ondergrond. Controleer het hout ook meteen op zwakke plekken, schimmel en houtrot. Heb je last van houtrot? Dan moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden.

Kies de juiste houtverf

Als het oppervlak schoon is behandel je kaal hout met een primer zoals de sneldrogende Otex Primer of de kleurloze Valtti Primer. Hiermee gaat de uiteindelijke verflaag nog langer mee gaat.

Klaar om te beginnen met het verven van het houtwerk? Kies dan topkwaliteit houtverf met de gewenste eigenschappen voor een optimaal resultaat. Een greep uit ons assortiment:

  • Unica Akva: watergedragen dekkende houtverf voor kozijnen en deuren binnen en buiten.
  • Teho Window: dekkende houtverf voor kozijnen en deuren buiten.
  • Vinha / Valtti Opaque: dekkende semi-matte alkyd acrylaat beits die de houtnerf mooi zichtbaar laat. Sterke bescherming tegen weersinvloeden.
  • Valtti Color: semi-transparante matte beits voor houtwerk buiten. Onder andere te gebruiken voor houten gevels, schuttingen en veranda’s.

Wil je graag verfadvies op maat of laat je het schilderen van het houtwerk liever aan een professioneel schilder over? Neem dan vrijblijvend contact op, wij helpen u graag.


naar het nieuwsoverzicht