5 signalen dat het tijd is om je houten gevel te schilderen

Onderhoud in de vorm van schilderen is een belangrijke taak die je niet mag verwaarlozen. De buitenkant is namelijk het eerste wat mensen van je huis zien.

Hout is een natuurlijk materiaal dat kwetsbaar is voor weersinvloeden, vocht en UV-stralen, en dit kan na verloop van tijd leiden tot aantasting en verval. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je houten gevel goed beschermd is. Schilderen is een van de meest effectieve manieren om dat te doen.

Vergeet niet dat het wassen van de buitenmuur voordat je gaat schilderen kan helpen om eventueel aanwezig vuil te verwijderen.

Buitenschilderwerk is een kosteneffectieve en tijdbesparende manier om de buitenkant van de woning er aantrekkelijk uit te laten zien. Dit kan in bepaalde omstandigheden zelfs een positief effect hebben op de waarde van je huis. Maar wanneer is het tijd om de houten gevel te schilderen? Op welke signalen moet je letten?

Finnpaints.nl | Nieuws | Wanneer is het tijd om je houten gevel te schilderen | Tikkurila

Vraag je je af wanneer je huis een schilderbeurt  nodig heeft
dan zijn hier vijf van de meest voorkomende signalen dat het misschien tijd is.

1. Als de verf van de houten gevel afbladdert, schilfert of barsten vertoont

Een van de duidelijkste tekenen dat het tijd is om je houten gevel te schilderen, is wanneer de verf begint af te bladderen, te barsten of af te schilferen. Dit kan gebeuren als de verf oud is of niet goed is aangebracht. Als je merkt dat de verf afbladdert, schilfert of barst, is het tijd om opnieuw te schilderen.

Als je verf vanzelf loslaat of gemakkelijk loslaat wanneer je er met een staalborstel overheen gaat, zal het schilderwerk veel meer werk vereisen. Ook zal je verfklus veel groter zijn als je verf al in slechte staat is, dus het is een goed idee om je verf zo lang mogelijk in de beste staat te houden.

Met andere woorden, als je de eerste tekenen ziet van afbladderende, afbrokkelende of afbladderende verf, is het tijd om je houten gevel opnieuw te schilderen.

2. Schimmel op het houtoppervlak

Schimmel kan zich ophopen op het oppervlak van je houten gevel, vooral als je huis in de buurt van een bebost gebied staat. Als dit gebeurt, kan het een teken zijn dat het tijd is om opnieuw te schilderen.

Als schimmel je houten gevel begint aan te tasten, is het op zijn minst tijd om de schimmel te verwijderen. Een schimmelverwijderaar is eenvoudig aan te brengen en zorgt ervoor dat je gevel er weer fris uitziet. Soms is dit zo effectief dat het niet nodig is om opnieuw te schilderen.

Andere keren is schilderen echter de enige oplossing. De schimmelverwijderaar maakt de houten gevels klaar om geschilderd te worden, maar vergeet hierbij niet om ze eerst af te spoelen met water en te laten drogen voordat je een laag verf aanbrengt.

Finnpaints.nl | Voorbehandeling | Valtti Plus Base | Nieuws | hoe schilderen |Tikkurila

3. De glans van de verf is vervaagd

Een van de belangrijkste indicatoren dat het tijd is om je houten gevel te schilderen, is wanneer de glans van de verf vervaagt. Als de verf zijn glans verliest, is dat een teken dat de beschermlaag verzwakt is, waardoor het oppervlak van het hout blootgesteld wordt aan vervuiling.

Als de glans van je verf is vervaagd, wordt het oppervlak van het hout eronder ontvankelijker voor verontreiniging zoals oppervlakteschimmel. Dus als de glans en de kleur vervagen of veranderen, is dat een teken dat je het oppervlak moet schilderen, vooral als je houten gevel donkere tinten bevat en je op een plek woont waar veel zon schijnt.

Finnpaints.nl | Project | Schilderen | Nieuw Lekkerland| Tikkurila

4. Je hebt gewoon het gevoel dat je de kleur wilt veranderen

Een van de meest voorkomende tekenen dat het tijd is om je houten gevel te schilderen, is gewoon het verlangen naar een andere kleur. Misschien ben je het zat om de buitenkant van je huis er hetzelfde uit te laten zien en wil je het een nieuwe frisse uitstraling geven. Het schilderen van je houten gevel is een uitstekende manier om dit te doen en het kan de uitstraling van je huis volledig veranderen.

Kleurtrends en -stijlen veranderen na verloop van tijd en soms kan het veranderen van kleur leiden tot een aanzienlijke verbetering van de algehele uitstraling van je huis. Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om wat onderzoek te doen en de juiste kleur te kiezen. Verven van hoge kwaliteit, zoals die van Tikkurila, zijn ontworpen om de elementen te weerstaan en zorgen voor duurzame resultaten.

5. Het schilderen is alweer een tijdje geleden

Het opnieuw schilderen van je houten gevel is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van je huis en moet om de 7-10 jaar gebeuren, afhankelijk van waar je woont, de staat van je verf en de kwaliteit van je oude schilderwerk. Opnieuw schilderen verbetert niet alleen het uiterlijk van je huis, maar verlengt ook de levensduur van zo’n belangrijk onderdeel ervan.

Finnpaints.nl | Nieuws | Wanneer is het tijd om je houten gevel te schilderen | Tikkurila

Heb je twee linkerhanden of geen zin of tijd om het onderhoud zelf voor je rekening te nemen vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Finnpaints.

Een goede verzorging van de houten gevel van je huis is belangrijk om zowel praktische als esthetische redenen. Zelfs als de oppervlakken niet in de beste staat zijn, kan het schilderen hiervan de levensduur aanzienlijk verlengen.

Houd de bovenstaande tekenen in de gaten en breng een nieuw likje verf aan als het tijd is.

Meer weten over het schilderen van je houten huis?
Neem contact op met Finnpaints om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht