Welke kleur kiezen de Finnen voor hun sauna?

Finland is het land van de sauna. Volgens schattingen heeft het land 2 tot 3,2 miljoen sauna’s. De Finnen bouwen hun sauna’s overal. In kleine stadsappartementen en grote woningen, maar vergeet ook de zomerhuisjes niet die verspreid liggen aan de oevers van de duizenden meren van het land. Tegenwoordig kun je je sauna pimpen in diverse kleuren. Aan welke kleur geven de Finnen hun voorkeur? Tikkurila zocht het uit.

Onderzoek toont aan dat de Finnen de voorkeur geven aan de originele houtkleur

De originele houtkleur is veruit favoriet bij de Finnen. Meer dan de helft (55%) van de respondenten baadt momenteel in een natuurlijk gekleurde sauna. Naast de kleurtonen van hout zijn aardse tinten populair: een tiende van de respondenten geniet van de hitte in een bruine sauna. Slechts vier procent zit op zwart en drie procent op grijze saunabanken.

Het respecteren van de originele houtkleur betekent niet dat een sauna er saai uitziet. In tegendeel, sauna’s zijn traditionele en sfeervolle plekken waar hout prachtig tot zijn recht komt en de leeftijd mag worden getoond. De kleurloze Supi Saunavaha (Supi Sauna Wax), versterkt de natuurlijke uitstraling van het hout, zonder het te verdonkeren zoals vaak bij oliebehandelingen het geval is. Supi Sauna Wax voedt het hout en biedt bescherming tegen water en vuil. Een goed behandeld oppervlak oogt en voelt fluweelzacht aan en glanst niet.

Finnpaints.nl | Sauna | Supi Bankbescherming | Tikkurila

Wat zijn de overige resultaten van het onderzoek?

Hoewel veel respondenten de houtkleur willen behouden, hopen sommigen dat er meer experimentele kleuren zullen komen. Iets minder dan een zesde (14%) van de respondenten zou graag een zwarte sauna proberen, iets meer dan een tiende (11%) zou graag zien dat hun sauna grijs is en iets minder dan een tiende (8%) zou graag willen ontspannen in een bruine sauna. Supi Sauna Wax is er standaard in zwart, wit en transparant. Daarnaast is the sky the limit: Supi Sauna Wax kan in bijna elke kleur worden gemaakt. Een sauna behandelen is gemakkelijk en eenvoudig als je de instructies in het productinformatie-blad goed volgt. Supi Sauna Wax bewaart altijd de eigen identiteit van de houtsoort. De kleur van de ondergrond bepaalt mede de kleur van het eindresultaat. Test daarom de kleur altijd eerst uit op een onopvallend gedeelte van het oppervlak.

Neem een kijkje bij onze impressies om inspiratie op te doen of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze saunaproducten en kleuren! 

Lees ook:


naar het nieuwsoverzicht