Renovatie van houten huizen

Eén van de drie activiteiten van Finnpaints is het uitvoeren van houtrenovatie werkzaamheden. Daarnaast leveren we verven, beitsen, oliën en wax van het Finse verfmerk Tikkurila aan particulieren, Tikkurila verfcoatings aan industrie en professionals (www.finnpro.nl). Tot slot kun je ons inschakelen voor het uitvoeren van een inspectie of schilderwerk aan houten log- en houtskeletbouw woningen. In de praktijk komen we helaas met enige regelmaat houten woningen tegen die zijn aangetast door houtrot. 
Door onze activiteiten samen te voegen, heb je met Finnpaints één aanspreekpunt voor het totaalonderhoud van de houten woning.

Houtrenovatie, ook wel houtrotsanering genoemd, wordt toegepast als er houtrot aanwezig is. Hieronder kun je lezen wat houtrot precies is en wat de eventuele oorzaken van houtrot kunnen zijn. Hoe je het kunt voorkomen en hoe een en ander kundig hersteld kan worden. Ook wordt uitgelegd waarom het belangrijk is de juiste verfproducten te gebruiken zodat je houten woning zo lang mogelijk in goede conditie blijft. Want een ding is wel duidelijk met al onze ervaring in de praktijk; wanneer het aangetaste hout niet tijdig hersteld wordt, gaat het proces van houtrot door, met alle gevolgen van dien. Kom je houtaantasting tegen bij je houten woning, laat het dan vakkundig herstellen. Finnpaints kan hierbij van dienst zijn in combinatie met het schilderwerk.

Finnpaints.nl | Houtrot

WAT IS HOUTROT EIGENLIJK?

Technisch gezien ontstaat houtrot door een schimmel die de houtcelwand aantast. Het aangetaste hout is verweerd en vermolmd als gevolg van deze schimmels. Houtrot kan pas ontstaan als de volgende omgevingsfactoren aanwezig zijn:

* Het vochtgehalte in het hout is hoger dan 20%. Dit is te meten met een vochtmeter.
* Er is een gunstige temperatuur. Volgens deskundigen tussen de 4 en 18 graden Celcius.
* Er is voldoende zuurstof aanwezig bij de bron.
* Er is een geschikte voedingsbodem (hout) aanwezig.

Lees meer over houtrot Lees meer over houtrot

HOUTROTSANERING BIJ HOUTEN WONINGEN

Finnpaints werkt samen met een team deskundige timmermannen. Zij hebben allemaal specifieke kennis van het traditionele timmerwerk én ervaring met het repareren van houten woningen. Zowel met logbouw en houtskeletbouw.

Hoe gaat Finnpaints te werk?

Er wordt een afspraak gemaakt en tijdens de visuele inspectie op locatie signaleren wij waar er houtaantasting zit en wat de oorzaak is. Daarna wordt er besproken wat de mogelijkheden zijn voor het herstel. Wat kun je eventueel zelf doen en/of wat wil je door ons laten uitvoeren.

Lees meer over houtrotsanering Lees meer over houtrotsanering
Finnpaints.nl | Houtrotrenovatie | Tikkurila
Finnpaints.nl | Project | Schilderwerk | Ugchelen | Tikkurila

ALLES GEREPAREERD EN WAT NU?

Nadat de reparaties vakkundig zijn uitgevoerd en de mogelijke oorzaken gevonden zijn is het van belang om houtrot in de toekomst te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door een onderhoudscontract bij Finnpaints af te sluiten.

Onderhoudscontract

Achterstallig onderhoud is funest voor een houten huis. Met een onderhoudscontract van Finnpaints hoef je je geen zorgen meer te maken. Wij zorgen ervoor dat het houten huis periodiek wordt gecontroleerd en wordt onderhouden. Wel zo gemakkelijk!

lees meer over ons onderhoudscontract lees meer over ons onderhoudscontract

GEBRUIK DE JUISTE VERFPRODUCTEN

Wanneer de houtrenovatiewerkzaamheden zijn afgerond dient het hout goed beschermd te worden tegen de weersinvloeden. Een van de oorzaken van problemen bij houten woningen kan het gebruik van verkeerde verfproducten zijn. Hiermee wordt bedoeld dat de gebruikte verfproducten niet (voldoende) geschikt zijn voor toepassing op houten woningen en andere objecten. Het is belangrijk dat de verfproducten waterdampdoorlatend en elastisch zijn. Waarom is dit nu juist zo belangrijk?

Lees meer over de juiste verfproducten Lees meer over de juiste verfproducten
Finnpaints.nl | Houtrenovatie | juiste verfproducten | Tikkurila