RENOVATIE VAN HOUTEN HUIZEN

Eén van de drie activiteiten van Finnpaints is het uitvoeren van houtrenovatie werkzaamheden. Naast de levering van verven, beitsen, oliën en wax van het Finse verfmerk Tikkurila aan particulieren, Tikkurila coatings aan industrie en professionals (www.finnpro.nl) én het uitvoeren van schilderwerk aan houten log- en houtskeletbouw woningen. In de praktijk komen we helaas met enige regelmaat houten woningen tegen welke zijn aangetast door houtrot. 
Door de activiteiten samen te voegen, heeft u met Finnpaints één aanspreekpunt voor het totaalonderhoud van uw houten woning in Nederland en België.

Houtrenovatie, ook wel houtrotsanering genoemd, wordt toegepast als er houtrot aanwezig is. Hieronder kunt u lezen wat houtrot precies is en wat de eventuele oorzaken van houtrot kunnen zijn. Hoe het te voorkomen is en hoe een en ander kundig hersteld kan worden. Ook wordt uitgelegd waarom het belangrijk is de juiste verfproducten te gebruiken zodat uw houten woning zo lang mogelijk in goede conditie blijft.

Want een ding is wel duidelijk met al onze ervaring in de praktijk; wanneer het aangetaste hout niet tijdig zal worden hersteld, gaat het proces van houtrot door met alle gevolgen van dien.

IMG_1245-e1487670327397

WAT IS HOUTROT EIGENLIJK?

Technisch gezien ontstaat houtrot door een schimmel die de houtcelwand aantast. Het aangetaste hout is verweerd en vermolmd als gevolg van deze schimmels. Houtrot kan pas ontstaan als de volgende omgevingsfactoren aanwezig zijn:

  • Het vochtgehalte in het hout moet hoger zijn dan 20%. Dit is te meten met een vochtmeter.
  • Er moet een gunstige temperatuur zijn. Deskundigen noemen temperaturen tussen de 4 graden Celcius en 18 graden Celcius.
  • Er moet voldoende zuurstof aanwezig zijn bij de bron.
  • Er moet een geschikte voedingsbodem (hout) zijn.
Lees meer over houtrot

HOUTROTSANERING
BIJ HOUTEN WONINGEN

Finnpaints werkt samen met een team deskundige timmermannen. Zij hebben allen specifieke kennis van het traditionele timmerwerk én ervaring met het repareren van houten woningen. Zowel logbouw en houtskeletbouw.

Hoe gaat Finnpaints te werk?

Er wordt met u een afspraak gemaakt en tijdens de visuele inspectie op locatie komt naar voren waar er houtaantasting zit en wat de oorzaak is. Er wordt met u gesproken over de mogelijkheden van herstel. Wat kunt u eventueel zelf doen, of wat wilt u laten uitvoeren.

Lees meer over houtrotsanering
43
44

ALLES GEREPAREERD EN WAT NU?

Nadat de reparaties kundig zijn uitgevoerd en de mogelijke oorzaken gevonden zijn is het van belang dat het in de toekomst voorkomen gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld middels een onderhoudscontract bij Finnpaints.

Onderhoudscontract

Achterstallig onderhoud is funest voor een houten huis. Met een onderhoudscontract van Finnpaints hoeft u zich geen zorgen meer te maken. Wij zorgen ervoor dat uw houten huis periodiek wordt gecontroleerd en wordt onderhouden. Wel zo gemakkelijk.

lees meer over hoe nu verder

GEBRUIK DE JUISTE VERFPRODUCTEN

Wanneer de houtrenovatiewerkzaamheden zijn afgerond dient het hout goed beschermd te worden tegen de weersinvloeden. Een van de oorzaken van problemen bij houten woningen kan zijn het gebruik van verkeerde verfproducten. Hiermee wordt bedoeld dat verfproducten niet (voldoende) geschikt zijn voor toepassing op houten woningen en andere objecten. Het is belangrijk dat de verfproducten waterdampdoorlatend en elastisch zijn. Waarom is dit nu juist zo belangrijk?

Lees meer over de juiste verfproducten
34